Каталунският парламент няма да предприеме действия засега

  • 10 октомври 2017 14:17

  • 2031
  • 0
Каталунският парламент няма да предприеме действия засега
© GettyImages/Gulliver

Ръководството на каталунския парламент си е взело бележка за резултатите от спорния референдум за независимост, произведен миналата седмица, но поне засега няма да подложи резултатите на обичайните парламентарни процедури, предаде Асошиейтед прес, цитирайки служител на областното събрание.

По-рано сепаратисткото каталунско регионално правителство заяви, че резултатите от допитването на 1 октомври са валидни. 90 на сто от гласувалите подкрепиха независимостта при избирателна активност от 43 на сто от регистрираните гласоподаватели.

Испанското правителство обаче обяви референдума за незаконен.

Цитираният служител на каталунския парламент заяви, че ръководството на регионалния законодателен орган няма да предприеме никакви действия, освен да потвърди получаването на резултатите от референдума, предадени в петък от регионалното правителство.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон все още не е съобщил какво послание ще отправи към регионалния парламент в 18 ч. (19 ч. българско време) днес. Сепаратистки политици заявиха, че очакват декларация, основаваща се на резултатите от спорния референдум за независимост, произведен на 1 октомври.

Полицията охранява обществените сгради и затвори парка около регионалния парламент в Барселона, защото евентуална декларация за независимост тази вечер вероятно ще доведе до остра реакция на централните испански власти, отбелязва АП. Каталунската полиция Мосос д'Ескуадра се разположи в околностите още призори, за да попречи на навлизането на протестиращи за или против независимостта.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2031 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини