Съветът на ЕС прие допълнителни санкции срещу Северна Корея

  • 10 октомври 2017 13:38

  • 1503
  • 0
Съветът на ЕС прие допълнителни санкции срещу Северна Корея
© gettyimages (архив)

Съветът на ЕС съобщи, че приема допълнителни санкции срещу Северна Корея, съобразно резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 11 септември тази година.

Отбелязва се, че решението на световната организация бе в отговор на непрестанните дейности по разработване на ядрени оръжия и балистични ракети от Пхенян, в нарушение и при явно незачитане на предишни резолюции на Съвета за сигурност. Мерките, наложени от ООН, включват забрана за продажбата на газокондензатни течности и за внос на севернокорейски текстилни изделия. Новите мерки включват също ограничения върху продажбата на суров и преработен петрол на Северна Корея.

Държавите от ЕС няма да предоставят нови разрешения за работа на севернокорейци, тъй като те са заподозрени в получаване на приходи, които се използват в подкрепа на незаконните програми за ядрени оръжия и балистични ракети на Пхенян. На 15 септември Съветът на ЕС добави три организации и един гражданин на Северна Корея, които подкрепят тези незаконни програми, към списъците с подлежащите на замразяване на имущество и ограничения за пътуване. Общо подлежащите на ограничителни мерки по решенията на ООН са 63 граждани и 53 организации. В допълнение ЕС самостоятелно е посочил 38 граждани и четири организации. Съветът отбелязва, че работи по определянето на възможни допълнителни самостоятелни санкции на ЕС. Европейските санкции допълват и наложените от Съвета за сигурност на ООН.

Последвайте канала на

БТА
1503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини