Венецианската комисия препоръча главният прокурор да може да се разследва

  • 10 октомври 2017 06:55

  • 1549
  • 0
Венецианската комисия препоръча главният прокурор да може да се разследва
© Булфото

Да се повиши отчетността на главния прокурор и да се разработи механизъм за разследване срещу него. Това се препоръчва в становище на Венецианската комисия по последните промени в конституцията и новите текстове в Закона за съдебната власт, съобщи "Правен свят".

Подобна препоръка имаше и в доклада за европейския одит на прокуратурата. По повод отчетността в конституцията бе записано, че депутатите могат да искат информация от главния прокурор. Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в обаче сезира Конституционния съд и оттам решиха, че главният прокурор не може да бъде питан за конкретни дела.

Друга препоръка гласи шефовете на двете върховни съдилища да се избират или само от съдийската квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), или от пленума плюс отделно гласуване на съдиите, избрани от съдии.

Разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, е оценено от комисията като положително, но в същото време се отбелязва, че главният прокурор все още има влияние при самоуправлението на съдиите. В момента председателите на върховните съдилища се избират от пленума на ВСС, в който влизат и двете колегии, т.е. с гласовете и на съдии, и на прокурори.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини