Кокошки ще "снасят" лекарство срещу рак

  • 09 октомври 2017 18:34

  • 63988
  • 0
Кокошки ще "снасят" лекарство срещу рак
© Pixabay

Изследователи от Япония успяха да създадат генетично модифицирани кокошки, чиито яйца съдържат лекарство, подпомагащо борбата с тежки болести като рак. Според съобщението откритието драстично ще намали цената на лечението.

Ако учените успеят безпроблемно да произведат „интерферон бета“ – вид протеин, който помага за лечението на болести като множествена склероза и хепатит, то цената на лекарството, правено от него, ще стане значително по-достъпна. В момента медикаментът струва около 100 000 йени (888 долара), предаде Нова Телевизия.

За да постигнат производство на протеина изследователите от Националния институт за напреднала индустриални науки и технологии имплантират гени, произвеждащи „интерферон бета“, в клетките на кокошата сперма.

След това те използват материала, за да оплодят яйца и да създадат кокошки, които наследяват „полезните“ гени и могат да снасят яйца, съдържащи протеина.

В момента учените разполагат с три кокошки, чиито яйца съдържат лекарството, снасяйки почти ежедневно. Те планират да започнат продажба на яйцата на фармацевтични компании, с което да намалят цената на лекарството наполовина.

Потребителите обаче ще трябва да почакат докато откритието стигне до тях, тъй като в Япония има стриктни регулации за нови или чуждестранни лекарствени продукти, като процесът по наблюдение и одобрение може да отнеме години.

Въпреки това екипът учени се надява, че технологичният им пробив ще помогне за намаляването на цените на лекарството дори до 10% от неговата сегашна цена.

Последвайте канала на

Novini.bg
63988 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини