Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на противоракетна система на Саудитска Арабия

  • 09 октомври 2017 16:34

  • 1826
  • 0
Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на противоракетна система на Саудитска Арабия
© Getty Images/Guliver

Държавният департамент на САЩ даде зелена светлина за продажбата на противоракетни системи THAAD на стойност 15 милиарда долара на Саудитска Арабия, предаде агенция Фокус.

Освен ПРО системите Риад ще и радарна технология. За да може сделката да бъде осъществена легално, остава конгресът да я одобри. Ако това се случи, както се очаква, Саудитска Арабия ще стане втората държава, която закупува въпросната противоракетна система след Обединените арабски емирства.

Пакетът, който Саудитска Арабия ще закупи включва 44 установки THAAD, 360 ракетни прихващача, 16 контролни и комуникационни мобилни тактически станции THAAD и седем радара THAAD AN/TPY. В пакета влизат и 43 камиона, влекачи, както и оборудване за поддръжка и комуникация.

„Тази продажба засилва националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ, а също така подкрепя и дългосрочната сигурност на Саудитска Арабия и Персийския залив пред лицето на иранската и други регионални заплахи“, заявиха от американската Агенция за сътрудничество в отбраната и сигурността.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини