Александър Вучич към сърбите: Не псувайте!

  • 09 октомври 2017 16:12

  • 5096
  • 1
Александър Вучич към сърбите: Не псувайте!
© getty

Не псувайте, каза сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., предаде белградското радио Б92.

Държавният глава на балканската страна днес се обърна към сънародниците си по повод решението на съд в Сараево, който освободи от отговорност бившия командир на отбраната на босненския анклав Сребреница – Насер Орич. "Явно магистратите в съседната ни държава не ценят сръбския живот и не уважават нашето достойнство. Ние ще продължим борбата си за справедливост и ще я водим докрай, въпреки че днес съдиите в столицата на Босна и Херцеговина свалиха обвиненията срещу Орич", каза още той.

Вучич призова сърбите да запазят спокойствие. "Не трябва да слагаме етикети върху обикновените босненски мюсюлмани, а също и да ги псуваме. Тези хора, както и ние, също дадоха жертви във войната от 1992 до 1995 г.", посочи още той.

Решението от Сараево бе коментирано от президента на автономната в рамките на Босна и Херцеговина Република Сръбска Милорад Додик. Лидерът на местните сърби заяви, че гледалият делото съдия е босненски мюсюлманин и сънародник на бившия подсъдим. "Срещу Орич свидетелстваха дори мюсюлмани. Постановлението на магистрата изпрати много ясен сигнал. Според юриста – само те са жертвите, а само ние сме агресорите", каза още Додик.

Босненските мюсюлмани от своя страна приветстваха оневиняването на Орич. Пред сградата на съда в Сараево се събраха няколко десетки души, които аплодираха Орич и другия съден за убийството на сърби - Сабахудин Мухич. "Справедливостта възтържествува. Ние очаквахме такова решение, защото Орич и Мухич са невинни. Това краят на преследването на двамата герои", посочи Када Хотич, говорителка на организация, обединяваща роднини на загинали мюсюлмани.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
5096 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
dzo

2017.10.31 | 20:09

1
vucicu pederu

Добави коментар

Водещи новини