Румъния е пример в рамките на НАТО

  • 09 октомври 2017 15:56

  • 1338
  • 4
Румъния е пример в рамките на НАТО
© Getty Images/Guliver

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Румъния е "пример" и "влиятелен и надежден съюзник" в рамките на Северноатлантическия алианс, предаде БТА.


"Благодаря на Румъния за важния й принос за нашето присъствие в Афганистан. Също така бих искал да благодаря на Румъния за лидерството, което показва в киберотбраната", посочи Столтенберг след среща с румънския президент Клаус Йоханис.
"Не на последно място, поздравявам ви за отпускането на 2 процента от БВП за отбрана тази година, както и за ангажимента да поддържате това ниво на бюджета за отбрана през следващите 10 години. Румъния е пример (. . .) и допринася за по-справедливото разпределение на отговорностите", отбеляза Столенберг.


Наричайки Румъния "влиятелен и надежден съюзник", генералният секретар на алианса отбеляза, че тя има важна роля за балистичната отбрана на НАТО и в мисиите в Косово и Афганистан.


Генералният секретар на НАТО също така благодари на президента Клаус Йоханис за домакинството на Румъния на многонационалната бригада, разположена в град Крайова.


Той посочи, че многонационалната бригада в Румъния е ясен сигнал за решимостта и присъствието на Северноатлантическия пакт в региона.


"Мисля, че е важно да разберем, че многонационалната бригада в Румъния е само част от нашия отговор на една по-агресивна Русия, която увеличи присъствието си и в региона на Черно море, по-специално в Крим. Многонационалната бригада е важна точно защото е многонационална. Тя предава ясен сигнал за решимостта и присъствието на НАТО и за това, че една атака срещу Румъния ще бъде възприемана като атака срещу целия алианс", отбеляза Столтенберг.


"Във въздушното пространство Канада и Италия се присъединяват към усилията на Румъния и България да гарантират сигурността на въздушното пространство на НАТО, а в Черно море присъстваме с редица кораби и военни учения. Заедно тези мерки имат ясно послание: НАТО е силна и единна организация", подчерта Столтенберг.

Последвайте канала на

БТА
1338 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
русофил - парцал

2017.10.12 | 17:23

4
защо Pyмъния е по добре от България . защото там няма русофили които да я теглят към дъното ( Pycия)
стефан

2017.10.11 | 08:05

3
На румънските както и на нашите политици имат къса памет или не са били в час по история в училище!!!!!!!!!!

2017.10.10 | 14:44

2
ПРОДАЖНОТО РУМЪНСКО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ УДАВИ РУМЪНИЯ.
opa

2017.10.09 | 22:49

1
oooooo mangoooo

Добави коментар

Водещи новини