Световният ден за психично здраве се отбелязва утре

  • 09 октомври 2017 14:20

  • 4881
  • 0
Световният ден за психично здраве се отбелязва утре
© pixabay.com

Световният ден за психично здраве се отбелязва утре, като тази година неговата тема е "Психично здраве на работното място". Това съобщиха от Националния център за обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

Според европейско проучване от 2011 г. 55 на сто от хората с психичноздравни проблеми не успяват да се върнат на работа, въпреки че правят опит. От тези, които се връщат на работа, 68 на сто заемат по-ниска позиция и имат по-ниско заплащане в сравнение с предишната си работа.

Около 38.2 на сто от жителите на ЕС някога през живота си са преживели психично заболяване, сочи още проучването, като 14 на сто от тях са били с тревожни разстройства, 7 на сто - с безсъние, 6.9 на сто - с депресивни разстройства, 6.3 на сто - с психосоматични разстройства, а над 4 на сто са злоупотребявали с алкохол или вещества.

В съвременната развиваща се икономика условията, водещи до проблеми със стреса, нарастват в глобален мащаб. Съгласно Рамковата директива на ЕС по здравето и безопасността и националното законодателство стресорите и техните последици са предотвратими и могат да се регулират от работещия и неговия работодател съвместно и в съгласие с личните и общите интереси. Работодателят е длъжен и е в негов интерес да предприеме всички предпазни мерки работниците да не се разболяват в резултат на работата си.

Рисковете от стрес на работното място възникват при нарушено съответствие между компетентността и възможностите на индивида и трудовите му задължения, при конфликти между личните роли в труда и извън него, и при липса на достатъчна степен на контрол върху работата и личния живот, допълват от НЦОЗА.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини