Обмислят възможност за създаване на фонд или субсидия за подпомагане на болниците в затруднения

  • 09 октомври 2017 13:30

  • 5361
  • 1
Обмислят възможност за създаване на фонд или субсидия за подпомагане на болниците в затруднения
© Булфото (архив)

Министерството на здравеопазването, заедно с финансовия министър, обсъждат възможност за създаване на фонд или целева субсидия за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения. Това каза в Пловдив министърът на здравеопазването проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г..

По думите му това може да стане чрез осигуряване на кредити срещу малка лихва или без лихва, с които средства болниците да могат да предоговорят някои от задълженията си. Петров подчерта, че това трябва да стане законово и без да създава предпоставки за дискриминация на едни здравни заведения спрямо други.

Министърът припомни, че заплатите в лечебните заведения и дълговете са си проблем на самото търговско дружество и здравното министерство няма законово право да отдели ресурс за която и да е болница.

„Към момента общо дълговете на държавните и общински болници в страната е малко над половин милиард лева“, добави Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г.. Като най-затруднени той посочи болниците в Ловеч, където по думите му продължава спасителната акция, Враца, Видин, много зле според него е Университетската болница в Стара Загора, в Бургас също изпитвали затруднения.

„Към днешна дата, за преодоляване на кризата, на първо място се опитваме да променим модела на управление, да се правят икономии, да се предоговарят дългове и лихви“, коментира Петров.

По отношение на неосигурените граждани добави, че освен спешната и болничната помощ остава непокрита финансово доболничана помощ, за което със социалния министър имат идея да се осигури ресурс чрез специален фонд. „Движим се за средства в рамките на 2-3 милиона годишно, което е на база на разчетите за преминали такива пациенти“, обясни той като добави, че става въпрос за неосигурени, но доказано бедни пациенти.

Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. бе в Пловдив по повод откриването на Университетски информационен център, който ще предлага информационни услуги на българските и чуждестранни студенти и ще помага за по-бързото адаптиране на новоприетите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ив ко

2017.10.15 | 08:51

1
Трябва да се спрат кражбите в болниците и източването на здравната каса , а не създаването на фондове,които също ще се източтат.

Добави коментар

Водещи новини