Зима на прохода Петрохан, шофьори с летни гуми хванати в снежния капан

  • 07 октомври 2017 16:00

  • 32051
  • 3
Зима на прохода Петрохан, шофьори с летни гуми хванати в снежния капан
© Булфото (архив)

Истинска зима на прохода Петрохан – образува се снежна покривка около 2 – 3 см, духа и силен вятър.

Пътят се чисти, но има много закъсали шофьори, тръгнали с летни гуми. На места се образуват тапи, докато от платното се отстранят заседналите автомобили, съобщава БТВ.

Временно проходът беше затворен заради аварирал камион.

Шофьорите, на които предстои пътуване през високопланинските проходи, да не тръгват с летни гуми, защото в планините вали сняг, предупреждават от Агенцията "Пътна инфраструктура". От агенцията отново апелират шофьорите да не тръгват с неподготвени автомобили и да карат внимателно. Въпреки отправените предупреждения от последните два дни има шофьори, които не се съобразяват с метеорологичната прогноза и с поведението си на пътя застрашават и затрудняват безопасното пътуване на всички останали, и възпрепятстват работата на пътноподдържащите фирми, се посочва в съобщението.

Проходите, на които се очакват снеговалежи, са "Петрохан", "Троянски", "Шипка", "Републиката", "Ришки", "Айтоски", "Котленски", "Дюлински", "Твърдишки", "Обзорски", "Печинско", "Вратник", "Превала", "Предел", "Рожен" и "Пампорово". Пътноподдържащите дружества имат дежурни екипи и са готови да реагират веднага и да обработят настилките, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите.

От пресцентъра на АПИ съобщават също, че е ограничено движението за всички видове моторни средства през прохода "Петрохан", от село Гинци до село Бързия. В участъка са паднали дървета от натрупания по тях мокър сняг. Обходният маршрут е през Искърското дефиле. Шофьорите трябва да карат внимателно и със съобразена скорост.

Сняг вали по високите части на планините. На връх Мургаш снежната покривка е 4 см., на връх Ботев и Черни връх – 2 см, от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирани от "Фокус". Към 15.00 часа най-голямо е количество на валежите от дъжд в Монтана, където са паднали 63 л/кв. м., и във Враца - 58 л/кв. м. В Оряхово са отчетени 54 л/кв. м., във Видин и Кнежа - 36 л/кв. м., в Сливен – 29 л/кв. м, в Русе – 27 л/кв. м., в Плевен – 26 л/кв. м., в София – 25 л/кв. м. и в Благоевград – 23 л/кв. м. Дъжд с гръмотевици има в Гоце Делчев.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
32051 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.10.08 | 13:32

3
Българинът винаги вярва, че на него няма да му се случи, за това винаги сме изненадани.

2017.10.08 | 13:32

2
Аз винаги карам с едни гуми, на които има знак М+S, и не ми се налага да сменям летни и зимни гуми.
Dildo Baggins

2017.10.07 | 20:36

1
E Shopov

Добави коментар

Водещи новини