АЕЖ призова за медиен бойкот на управляващи, заплашващи журналисти

  • 06 октомври 2017 16:00

  • 3897
  • 6
АЕЖ призова за медиен бойкот на управляващи, заплашващи журналисти
© Нова телевизия

Асоциацията на европейските журналисти - България призовава медийната гилдия да се солидаризира с колегата от Нова телевизия Виктор Николаев, към когото бяха отправени заплахи от представители на управляващите в ефира на предаването "Здравей, България".

От организацията настояват политическа партия ГЕРБ да свали незабавно политическото доверие от Тодоров, в противен случай думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната.

Считаме, че е редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество, се казва в позицията на Асоциацията на европейските журналисти.

В случай че политическа партия ГЕРБ не свали незабавно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването "Здравей, България", твърдят от организацията.

В предаването "Здравей, България" в петък Антон Тодоров, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика си позволи недопустим политически натиск върху водещия, подразнен от неговите въпроси.

Заканите срещу Николаев бяха потвърдени по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16.

Според АЕЖ думите на вицепремиера Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров по същество представляват опит за цензура, тъй като ясно показват, че "неудобните" към управляващите въпроси не само не са желани, но и ще доведат до действия срещу журналиста, който ги задава.

Изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите. Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня. Не на последно място, действията на Антон Тодоров и Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 стават в контекста на атаката, която евродепутатът Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва започна срещу различни журналисти и изразяваща се в подаването на бутафорни сигнали срещу тях до правоохранителните институции. Това показва, че натискът върху медиите не е изолирано явление, а всекидневна практика на политическата класа, която очевидно цели едно - пълно заглушаване на критичните гласове, заявяват още от АЕЖ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3897 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.10.08 | 16:15

6
Медиен бойкот на всички Тикви.

2017.10.08 | 09:36

1
начело с с педеРуски тролове като теб!
гошо

2017.10.08 | 16:15

5
Виктор Николаев трябваше да извика охраната да изхвърлят вън тоя герберастки изнудвач.Всички в тая ипонска "партия" са еднакви.

2017.10.08 | 14:39

2
Да му ядете уя на Бойко
6

2017.10.08 | 16:14

4
Вие че уморите Баце бе. Той не види ли един ден джурналист и дига кръвно и се тръшка да мре. Кво че прайме после.

2017.10.08 | 16:14

3
Не ви ли е вече ясно, че Антон е неуравновесен , комплексиран психар?

Добави коментар

Водещи новини