Сръбска медия: Каталуния възроди сепаратизма на Балканите

  • 06 октомври 2017 15:02

  • 10156
  • 3
Сръбска медия: Каталуния възроди сепаратизма на Балканите
© gettyimages (архив)

Резултатът от референдума за независимост на Каталуния от 1 октомври, на който около 90% от участниците се обявиха за отделяне от Испания, даде нов тласък на сепаратизма на Балканите, коментира белградският в. Блиц.

В обширен материал се посочва, че има вълна от събуждане на отцепнически настроения в Югоизточна Европа. По данни на Блиц в северната сръбска автономна област Войводина се е появил графит "Войводина е Каталуния". Причината за появата на този надпис никак не са случайни. Войводина, подобно на Каталуния, е основен икономически фактор и двете автономии предават голяма част от приходите си в бюджетите на Белград и Мадрид, коментира Блиц.

Според автора на статията каталунското допитване може да даде искра и на други сепаратистки движения. Резултатите от референдума в иберийското кралство бе посрещнато с възторг сред някои среди в автономната босненска Република Сръбска. От своя страна, ред хървати в Босна и Херцеговина заговориха за възраждането на Херцег-Босна (обединение на хърватите, съществувало по време на войната в бившата югославска република от 1992 до 1995 г.).

В статията се посочва още, че желанието за независимост на испанската провинция може да поднови и исканията за Велика Албания. Въпреки че наскоро Тирана официално се обяви за против обединението на всички албанци в една държава, в Косово, Македония и Черна гора може отново да заговорят за създаването на нова държава в западната част на Балканския полуостров.

Евентуалната независимост на испанската провинция даде сили на още едни отцепници. Групата във Facebook, искаща отделянето на северозападния хърватски полуостров Истрия от Загреб, днес обяви, че за изминалата седмица е увеличила своите членове двойно. "Допреди седмица ние бяхме 4000 души, сега се вече над 8000", пише на сайта на групата в социалната мрежа.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
10156 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Иванов

2017.10.10 | 20:19

3
Ще се влачите по земята от глад - комуняги мръсни, като руснаците от крим, май искате да се цепите от колектива... ааа ????

2017.10.09 | 02:26

2
Каталуния няма аналог на Балканите.

2017.10.09 | 02:26

1
Каталуня, това е народ, а не седесарска паплач.

Добави коментар

Водещи новини