НИМ поднови проучванията на "пазителката на антична Сердика"

  • 06 октомври 2017 12:47

  • 2494
  • 3
НИМ поднови проучванията на "пазителката на антична Сердика"
© НИМ

Подновени са проучванията на крепостта Кокалянски Урвич. Тя е наричана още Железният кастел Ескумане и е била известна като пазителката на антична Сердика, съобщиха от Националния исторически музей.

Мястото е подходящо за развитие на рудодобив и се използва с тази цел от древни времена.

Още при разчистването на храстите, прорасли през последните две години, през първите дни на експедицията бяха открити две колективни находки от времето на император Константин I.

От 2008 до 2015 г. разкопките, които се намират близо до София, бяха финансирани от Столичната община и ръководени от екипи на доц. д–р Бони Петрунова и доц. дин Николай Овчаров.

Разкрит бе късносредновековен манастир на площ от 1200 кв. м - с трапезария, магерница, с производствено и жилищно крило, разположени от юг и запад от църквата „Св. Илия“.

Документирани бяха и множество паметници от по–ранните периоди на обитаване на хълма.

През тази година проучванията бяха продължени от археолога Филип Петрунов от Националния исторически музей със средства, отпуснати по проект от Министерството на културата, и от музея.

Урвич е разположен на два хълма, на около 700 м надморска височина. Единият е ограден от водите на Искър, а другият е защитен от естествените масиви на Царичина скала, свързана с легендите за цар Ясен.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2494 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.10.11 | 17:40

3
а филип петрунов успя ли да завърши поне висшето си образование по археология или това е без значение ако мама е бивш зам министър

2017.10.11 | 17:40

2
и зам директор
Димитър Борисов

2017.10.11 | 17:40

1
Това е добре че са подновили проучванията на пазителката на антична Сердика. Но за София е най важно реставрацията на колизеума и разчистването около него за да се вижда.

Добави коментар

Водещи новини