Възможно ли е след 7 години хора да стъпят на Марс?

  • 06 октомври 2017 08:41

  • 3008
  • 2
Възможно ли е след 7 години хора да стъпят на Марс?
© Pixabay

Възможно ли е след 7 години хора да стъпят на Марс? Да, според милиардера Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател,. Той представи новите космически кораби за покоряване на Червената планета, предаде БТВ.

Да се пренесем в мечтите на Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, за 2022 г. - дотогава върху Марс са стъпвали само роботизирани апарати на НАСА и Европейската космическа агенция. Но след 6 или 8-месечно пътуване от Земята към Червената планета се приближава един от корабите на компанията "Спейс Екс".

Той носи на борда си оборудване, с което ще бъдат изградени помещенията за изследователите на Марс. След 2 години, през 2024 г., с такъв космически кораб ще пристигнат и първите заселници. Това е оптимистичният сценарий за кацането на хора върху Червената планета. Но въпросителните и опасностите все още надделяват.

„Вярвайки в бъдещето, нека приемем, че то ще бъде по-добро от миналото. Не мога да си представя нещо по-вълнуващо от това да летим в Космоса и да бъдем сред звездите”, казва Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател,.

Милиардерът подготвя кораби с нов тип двигатели и достатъчно сигурни, за да доставят оборудването и хората невредими върху Марс.

“Той е известен със своите леко оптимистично планове, но не е да не постига целите си. Всъщност всичко, което досега е казал, че може да постигне, става рано или късно реалност”, коментира Тихомир Димитров, специалист по космически науки.

Слънчевата радиация и опасните галактически лъчи са сред смъртните опасности, които заплашват покорителите на Червената планета.

“Хората, които ще пътуват до там, ще бъдат подложени на доста сериозна радиация, както и престоят им там също. Но тази радиация не е смъртоносна за периода, за който ще пътуват. Има други трудности, например свързани с кацането и след това излитането от Марс”, отбеляза доц. Д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедра „Астрономия” в Софийския университет.

Целта на учените е да върнат невредими на Земята хората, които първи ще стъпят на Марс.

“Ще има такава възможност - космическите кораби, които в момента проектира “Спейс Екс, а и НАСА, те ще излитат от стартова площадка, която ще се построи на Марс, ще летят с гориво, което може да се произведе на Червената планета”, изтъква Тихомир Димитров.

За кацането на хора върху Марс вероятно ще помогне и уредът „Люлин”, разработен от български учени. И сега той е в орбита около Червената планета, за да събира данни за нивата на радиацията.

Последвайте канала на

Novini.bg
3008 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.12.01 | 17:47

2
Русия е готова, краварите едва ли.
Крум Усаински-Крупник

2017.10.09 | 14:31

1
Цървули!!!Технологичното превъзходство на САЩ е недостижимо!!!Само САЩ имат финансовият,производствен,технологичен и научен потенциал за такава мисия!!!Китай е на известно разтояние след тях,а Руслямистан изостана безнадеждно!!!Ура и Слава !!!

Добави коментар

Водещи новини