Еврокомисар: Ако Каталуния обяви независимост, новата страна няма да бъде член на ЕС

  • 05 октомври 2017 21:27

  • 13642
  • 3
Еврокомисар: Ако Каталуния обяви независимост, новата страна няма да бъде член на ЕС
© Gettyimages

Ако Каталуния стане независима и напусне състава на Испания, тя ще спре да бъде член на Европейския съюз. Това заяви европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Франс прес.

Бившият френски министър заяви в предаването "Кестион д'енфо" на телевизиите, че Каталуния би спряла да стане членка на Европейски съюз в момента, в който обяви независимост. „ЕС признава само Испания като страна членка, подчерта еврокомисарят. "Но това е в сферата на измислицата, защото реално няма каталунска независимост", добави той.

"Нека не се занимаваме с политическа фантастика", заяви Московиси в отговор на въпроса дали Барселона ще трябва да премине през процес за присъединяване към ЕС.

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси определи противопоставянето между Мадрид и Барселона като "болезнено" и подчерта, че този въпрос трябва да бъде решен от самите испанци. "Тази ситуация няма да бъде решена нито в Брюксел, нито в Париж, нито другаде", каза Московиси.

Той отправи призив за диалог и помирение след насилието през уикенда, което определи като шокиращо. Конфронтацията не може да бъде решение и решението може да бъде постигнато само чрез диалог, подчерта еврокомисарят.

Правителството на испанския премиер Мариано Рахой и сепаратистките каталунски власти са в задънена улица след произведения в неделя референдум за независимост и Испания е изправена пред най-тежката си криза след връщането към демокрацията. Конституционният съд опита днес отново да попречи на плановете на сепаратистите, като отмени сесия на регионалния парламент, на която се очакваше депутатите да обявят едностранно независимостта на региона.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13642 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.02.22 | 12:25

3
БАБА МУ СА Я ИБАЛИ МОСКОВЦИТЕ

2018.02.22 | 12:24

2
Каталунците ще отхвърлят опеката на гей съюза
въх

2017.10.08 | 04:45

1
тия дет дават минуси съ геюви

Добави коментар

Водещи новини