Финансов анализатор: През последните години България се радва на стабилен и балансиран икономически

  • 05 октомври 2017 15:23

  • 1727
  • 1
Финансов анализатор: През последните години България се радва на стабилен и балансиран икономически
© Novini.bg

През последните четири години България се радва на стабилен и балансиран икономически ръст. Това се дължи на благоприятната външна обстановка и разумната макроикономическа политика на страната. Очакванията са положителната тенденция да се запази и през следващата година. Това каза пред журналисти финансовият експерт Любомир Митов.

Според него 2018 година има потенциала да се окаже годината, в която реалният ръст на БВП ще достигне своя пик, като индивидуалното потребление ще предостави по-голямата част от "горивото", нужно за ускоряването на растежа.

„Увеличаване на обемите в строителството на сгради и на инфраструктура, съпроводено с наемането на необходимата работна ръка, ще бъдат сред двигателите на растежа. Ръстът на България не е от най-бързите, но е от най-устойчивите“, каза Митов. „Инфлацията в България е под контрол с нива между 1 - 1,5 на сто, следвайки този показател в Еврозоната. В страната засега няма макроикономически дисбаланси“, посочи Митов.

Според икономиста напрежение се наблюдава на пазара на труда, където потенциала за търсене на работна ръка е на изчерпване. Той посъветва ръста на заплатите да не изпреварва ръста на производителността на труда. "Образование и повишаване на квалификацията на хората е отговорът за България", смята експертът.

Като фактор за ускоряване на икономиката Митов посочи развитието на износа с висока добавена стойност. Според него и в момента, благодарение на глобалната обстановка, износът е движеща сила, но България все още има потенциал за растеж в сравнение с други страни от региона. „Едновременно с това глобалната среда остава изключително благоприятна с рекордни стойности на индексите на финансовите пазари, ненадминато ниски нива на колебание на пазарите към момента, рекордно висок приток на инвестиции на нововъзникващите пазари и все по-малко затруднени инвеститори в техния стремеж към печалба. Растежът превиши всички очаквания, особено в еврозоната, като глобалната търговия и икономиките на нововъзникващите пазари се възстановиха“, каза Митов.

„В тази среда Централна и Източна Европа достига пълен разцвет. Растежът получи допълнителен стимул благодарение на високия износ, възстановяването на банковото кредитиране и силното вътрешно търсене“, посочи още Митов.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1727 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Метгонтан

2017.10.16 | 01:03

1
Предната новина беше , че община Перник е фалирала. Ей тва е стабилност и ръст.

Добави коментар

Водещи новини