Руска медия: Брюксел може да подкрепи Каталуния, но и да заплаши сепаратистите

  • 05 октомври 2017 09:07

  • 1976
  • 4
Руска медия: Брюксел може да подкрепи Каталуния, но и да заплаши сепаратистите
© gettyimages (архив)

Евродепутатите обсъдиха вчера политическата криза в Испания. Прозвучаха различни оценки за действията на испанските власти, но всички оратори бяха солидарни по два въпроса: никой от тях не подкрепи независима Каталуния и всеки сметна за необходимо да прикани за диалог между Мадрид и Барселона, пише "Комерсант".

Местното правителство на Каталуния съобщи по-рано, че 844 души са ранени при сблъсъци с полицията, която се намеси, за да не допусне забранения от закона референдум за независимост от Испания в неделя. 90 процента от подадените гласове са за независимост, заявиха каталунските власти. Сепаратистките власти се готвят да обявят независимост и каталунският парламент може да гласува по въпроса още в понеделник. Тъй че остава все по-малко време за преговори, за каквито апелираха евродепутатите, добавя "Комерсант".

Барселона форсира събитията, защото мнозина изказват съмнения по повод юридическата сила на референдума, коментира политологът Сергей Уткин пред "Московский комсомолец". Ако властите на Каталуния имаха желание да протакат нещата, можеха да започнат преговори за вот на по-стабилна основа, при все че Мадрид нямаше да склони. Сега обаче се мъчат да укрепят позициите на сепаратистите, за да може оспорваният референдум да стане солиден политически фактор.

При обявяване на независимост естествено ще се задълбочи кризата между Мадрид и Барселона. В краткосрочна перспектива едва ли ще видим сериозни международни последици - никоя друга страна не се кани да изпревари събитията и да признае независима Каталуния. Друг въпрос е, че от Мадрид може да чакаме крайно остра реакция, дори арест на сепаратисткия лидер - Карлос Пучдемон и опити за силово контролиране на ситуацията. Това е стратегия, носеща рискове и за самите испански власти. Защото подобни действия ще накарат и хора, които може да не са били за отцепване на Каталуния, да минат в лагера на противниците на Мадрид, казва аналитикът. Според него нито ЕС, нито отделни членки на общността ще застанат на страната на каталунците: "Много държави имат собствени проблеми в отношенията между центъра и регионите, съответно и интерес да се избягват опасни прецеденти. Освен това самата Испания е пълноправна членка на ЕС и участва в разработването на общите решения". Брюксел все пак може да подкрепи каталунците, що се отнася до човешките права, но и да заплаши сепаратистите, че ще си имат проблеми с целия ЕС, който няма готовност автоматично да приеме отцепилия се регион, допълва руският експерт.
 

Последвайте канала на

БТА
1976 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.10.18 | 07:10

4
Каталуня е свободна, няма да храни седесарските прасета от Мадрид и ще живее добре. Ние се насадихме на Костовите мъде.
курвенски трол-парцал

2017.10.12 | 23:48

3
който се еве в гъза за сороски долари.
русофил - парцал

2017.10.10 | 17:38

1
от неделя те чакам да кажеш кои са "седесарите" . най -накрая все страна !!! "седесарите" са мадритчани ,браво нещастнико

2017.10.10 | 17:38

2
ЕВРЕЙСКА НАДЕЖДА ГОВЕЖДА

Добави коментар

Водещи новини