Зелени барети от САЩ са убити при засада в Нигер

  • 05 октомври 2017 07:25

  • 2234
  • 1
Зелени барети от САЩ са убити при засада в Нигер
© Getty Images

Трима военнослужещи от специалните части на американската армия са били убити и двама - ранени, при засадата в Нигер, предаде Ройтерс, като се позова на вестник "Ню Йорк таймс".

Американският ежедневник цитира високопоставени представители на въоръжените сили на САЩ.

По-рано Африканското командване на въоръжените сили на САЩ (Африком) потвърди, че съвместен американско-нигерски патрул е бил нападнат в Югозападен Нигер. Негов говорител обаче не коментира информацията за няколко загинали американски войници.
Френското радио Ер Еф И първо съобщи за убити американски военнослужещи при засадата.

Местните власти изнесоха данни за петима загинали нигерски войници.

Африкански сили за сигурност, подкрепяни от западни военни, увеличават усилията си за противодействане на джихадистките групировки, които са все по-активни в бедния и слабо населен пустинен регион Сахел, отбелязва Ройтерс. Отговорност за някои от атаките пое сравнително нова екстремистка групировка, наречена "Ислямска държава в голямата Сахара".

Според експерти всяко потвърждаване на евентуалната роля на "Ислямска държава" в атаката в Нигер ще доведе до стратегическо пренасочване от Либия към Сахел - ивицата, южно от пустинята Сахара, която се простира от Сенегал до Чад.

Стотици американски войници са разположени в региона, припомня Ройтерс. Те обучават и подпомагат армията на Нигер в дейности като събирането на разузнавателна информация.

Последвайте канала на

БТА
2234 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.12 | 20:16

1
Как няма да ги убият, всеки знае ,че зеленото е неуздряло /имат още да се учат/.

Добави коментар

Водещи новини