Екатерина Захариева пристигна в Солун

  • 04 октомври 2017 21:29

  • 1062
  • 1
Екатерина Захариева пристигна в Солун
© Булфото (архив)

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пристигна в Солун, съобщиха от пресцентърът на МВнР.

Захариева ръководи българската делегация на четиристранната министерска среща България - Гърция - Албания - Република Македония, която започва днес.

Вицепремиерът ще разговаря с колегите си външни министри Никос Кодзиас, Дитмир Бушати и Никола Димитров. След срещата си на 5 октомври те ще дадат обща пресконференция. Освен първите дипломати на четирите страни, в Солун ще се срещнат и министрите на вътрешните работи и на енергетиката. Основен фокус на разговорите ще бъдат хуманитарните аспекти на миграционната криза, борбата с мрежите за незаконна миграция, управлението на граничния контрол, регионалното сътрудничество в сферата на енергетиката и инфраструктурната свързаност в региона.

Четиристранният формат се провежда за втори пореден път. Инициативата е на министъра на външните работи на Гърция. Първата среща беше организирана през април 2016 г. Тогава в Солун се събраха външните и вътрешните министри на България, Гърция, Албания и Република Македония. Срещата беше фокусирана върху засилването на диалога, разширяването на сътрудничеството и координацията при справянето с общите предизвикателства, произтичащи от бежанската и миграционната криза, както и върху укрепването на диалога и подобряването на граничното сътрудничество.

България поставя регионалното сътрудничеството и свързаност като стратегически приоритет в своята външна политика. Контактите на високо и най-високо равнище между страните от региона винаги са били активни, но през последните шест месеца те са особено интензивни както по отношение на двустранни срещи, така и в рамките на различни регионални и международни формати.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1062 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.05 | 11:58

1
тук я чакат оставка да подава тая у Солун на турне е нама такава държава и толко прост народ!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини