Алексис Ципрас: Сърбия заслужава да върви с бързи стъпки към ЕС

  • 03 октомври 2017 20:56

  • 2043
  • 0
Алексис Ципрас: Сърбия заслужава да върви с бързи стъпки към ЕС
©

Сърбия заслужава да върви с бързи стъпки към ЕС. Това заяви министър-председателят на Гърция Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли след четиристранната среща, която се проведе край Варна.

„Бих искал да изразя радостта си, че съм във Варна, град с гръцко присъствие още от древността, както и задоволството си, че съм тук с ръководители на приятелски държави. Бихме могли да изиграем съществена роля в името на прогреса, мира, стабилността и общо развитие на региона“, посочи Ципрас.

Той допълни, че Балканите са много важен за Европа регион, който в миналото е пораждал безпокойство и конфронтации, но днес може да породи сътрудничество. „Четирите страни можем да умножим силата, която всяка от нас притежава, в една обща цел.

"Днес обсъдихме идеята, която коментирахме в Кавала, следващото председателство на ЕС – българското, да бъде по същество едно балканско председателство“, каза Ципрас. По думите му е необходимо да се съживи дневният ред на Европа от Солун от 2003 година, където е взето решение за разширяване на ЕС. „Това означава разговор по същество за бъдещето на Западните Балкани и включването им в ЕС. Ще поканим и други лидери на ЕС. Обсъдихме възможността в рамките на българското председателство да бъде организирана среща на върха на ЕС за Западните Балкани“, поясни Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли.

Той подчерта, че, за да може ЕС да изиграе ролята, за която е призван на международната арена, за да укрепне демокрация, трябва да реши собствените си проблеми. „Гърция ще играе важна роля и съм убеден, че например обединението на Кипър е едно от тези големи предизвикателства, които стоят пред ЕС. Връзката на ЕС с държави като Сърбия, които са в предприсъединителен период, е друг проблем, който трябва ЕС да реши. Що се отнася до този предприсъединителен ход на страните от Западните Балкани, трябва да се основава и на избираемостта, но и на една нова визия. Затова ние решихме да имаме тясно сътрудничество в редица сфери – енергийна, икономика, транспорт, сигурност“, каза още Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли.

Той благодари на домакина за гостоприемството и допълни, че с нетърпение очаква следващата, трета среща, която предстои в Белград.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2043 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини