Ивайло Московски: Осигуряваме безопасността на корабоплаването с Румъния

  • 03 октомври 2017 16:25

  • 983
  • 1
Ивайло Московски: Осигуряваме безопасността на корабоплаването с Румъния
© МТИТС

Безопасността на корабоплаването в общия българо-румънски Черноморски регион ще бъде осигурена чрез предоставяне на достъп на кораби, нуждаещи се от помощ, до места за убежища. Това ще бъде възможно след подписаното днес споразумение в присъствието на министър-председателите на България и на Румъния Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Михай Тудосе и министрите на транспорта Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета и Александру-Ръзван Кук - министър на транспорта и на комуникациите и информационното общество Лучиан Шова. Това съобщават от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

По този начин ще бъде осигурена безопасността на морското корабоплаване и ще бъдат изпълнени европейските изисквания за създаване на система на Общността за контрол на движението на корабите и за информация.

Чрез парафирането на споразумението се определят процедурите за сътрудничество с румънската страна за съставянето на план за приемането на кораби в пристанищата от Черноморския регион и осигуряването на тяхната безопасност. Чрез него се регламентират и принципите на двустранното сътрудничество, както и вземането на решения при предоставяне на място за убежище на кораб, с оглед избягване на ненужен риск за корабоплаването и околната среда.

Очаква се обмяната на информация между отговорните институции да бъде значително подобрена, което ще улесни координацията между компетентните органи в двете държави за навременна намеса, оказване на помощ и предоставяне на места за убежища.

Преди подписването на споразумението министър Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета е имал работни срещи с колегите си министри Александру-Ръзван Кук и Лучиан Шова. Пред тях министър Московски е заявил, че България подкрепя изцяло бъдещо участие на Румъния в мултимодалния коридор Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе. Министрите са обсъдили и напредъка по съвместния за двете страни проект Danube Safety Net, както и темата за поддържането на българо-румънския участък на река Дунав.

Московски е уверил своя колега, че в това направление българското правителство води активна политика и до 3 години страната ни ще разполага със съвременна техника за проучване на реката и драгиране на критичните участъци.

Министър Московски е запознал колегите си и с приоритетите на България в сектор "Телекомуникации" за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
983 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Циганче

2017.10.03 | 21:14

1
Браво бра,чет ! Абе, кога ша ми дадеш 1 лев за вафли?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини