Пътната агенция сама саботира строежа на "Струма"

  • 03 октомври 2017 07:23

  • 2125
  • 0
Пътната агенция сама саботира строежа на "Струма"
©

Агенция "Пътна инфраструктура", която непрекъснато се оплаква, че еколозите бавят старта на важни инфраструктурни проекти, сама саботира строежа на магистрала "Струма". Вчера тя обяви, че е спрян и новият търг за проектиране и строителство на най-дългия и скъп тунел у нас - "Железница". Причината е, че пътната агенция е променила "в ход" условията на състезанието.

Нарушението е било засечено от Агенцията за обществени поръчки, която препоръчва спиране на процедурата. Забавяне на строителството на "Струма" след началото на 2023 г. ще означава, че България ще трябва да върне на ЕК всички пари за магистралата - около 2 милиарда лева.

АПИ е взела решение на 29 септември, петък. Срокът за обжалване на спирането е 10 дни, пише в. "Сега".

Това е втори скандал при опита да се избере строител на тунела. Предишният търг се провали, след като в началото на април, по време на служебното правителство, от уж строго охранявана стая изчезна папка с документацията на един от 17-те кандидати. Тогава бившият главен секретар на АПИ Стефан Гайтанджиев бе обвинен, че е изнесъл документите. След това папката с документи на друг кандидат бе намерена в дома му. Гайтанджиев е имал достъп до документите в качеството си на външен експерт в тръжната комисия. Развитие по разследването засега няма.

Поръчката за тунел "Железница" бе скандално забавена от самото си начало с около две години. След кражбата на документи бе обявена отново в началото на септември, но с променени условия, като бе разделена на три - самия тунел и двата подхода към него с обща дължина 2.6 км. След това по неизвестни причини са били направени промени в критериите за избор на изпълнителите, изискванията, които те трябва да покрият, и в договорните условия. Направените промени са съществени и няма законов механизъм, по който да продължи поръчката, констатира Агенцията за обществените поръчки.

"Поръчката за тунел "Железница" подлежи на контрол от страна на Агенцията за обществените поръчки и тя откри пороци в обявлението. Тъй като има риск от налагането на финансови корекции, реших, че най-доброто решение е търгът да бъде прекратен и обявен отново след отстраняване на нередностите. Очаквам още следващата седмица Агенция "Пътна инфраструктура" да коригира допуснатите неточности и поръчката да бъде пусната отново", заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков, цитиран от "Медиапул". Той не обяснява защо АПИ е направила скандалните нарушения и защо те не са били засечени при евентуален предварителен контрол.

Заради избор на ново трасе през Кресненското дефиле - на дълъг тунел и на извеждане на цялата магистрала извън дефилето на изток, вместо вече одобрените от Брюксел два варианта миналата седмица четирима министри бяха на среща в Еврокомисията. Надеждите им са "промотираният" вариант, който не е пълноценна магистрала, да бъде одобрен до края на годината. Изборът на правителството е към Гърция пътят да следва сегашното трасе, а в обратна посока да преминава на изток от дефилето.

Междувременно вчера стана ясно, че в надпреварата за поръчката за тол системата след техническата оценка остават два от шестте кандидата. Това са консорциумите "Капш Трафик Солюшънс", в чиято основа е едноименната австрийска фирма, и "Тол България", в който влизат "Телелинк" ЕАД, "Сиенсис" АД и "Сирма Солюшънс" АД. Техните ценови оферти ще бъдат отворени утре. Тази поръчка също не мина без скандал, след като неотдавна от името на АПИ бе разпространена фалшива новина за избран победител. Информацията бе опровергана от пътната агенция. Любопитното е, че във фалшивото съобщение за победител бе посочен именно консорциумът "Капш".

Последвайте канала на

Нора Виткова
2125 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини