Селектират проекти за финансиране по "Красива България" за 2018 г.

  • 02 октомври 2017 15:58

  • 2078
  • 1
Селектират проекти за финансиране по "Красива България" за 2018 г.
©

Започна кампания за набиране на проекти, които ще се финансират през 2018 г. по програма "Красива България" на Министерството на труда и социалната политика, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

През следващата година по инициативата ще се подкрепят предложения за подобряване на обществената среда в населените места, социалната инфраструктура и социалните услуги от резидентен тип. Допустимите кандидати са общини, областни управители, държавни институции, контролни органи. Документи могат да се подават от 2 октомври до 15 януари 2018 г.

Мерките, по които може да се кандидатства са три. Мярка "Подобряване на обществената среда в населените места" е насочена към подпомагане развитието на устойчива, свързана и достъпна обществена среда. Мярка "Подобряване на социалната инфраструктура" цели осигуряване на подходяща и рентабилна образователна и здравна инфраструктура и оптимизация и модернизация на социалната инфраструктура, предоставяща услуги от неризедентен тип.

Допустими кандидати са общините и държавните институции, които са собственици на обектите, включени в проектните предложения. Мярка "Подобряване на социалните услуги от резидентен тип" е насочена към подобряване на условията на живот на групи в неравностойно положение чрез обновяване или създаване на подходяща и ефективна социална инфраструктура за предоставяне на социални услуги в общността от резидентен тип, които заменят институционалната грижа. Допустими кандидати са общините, които са собственици на обектите, включени в проектните предложения. И по трите мерки ще се финансират проекти с бюджет между 60 000 и 400 000 лв. с ДДС.

По първите две мерки ще се отпускат най-много 120 000 лв. с ДДС за проектно предложение. Съфинансирането от кандидата трябва да е най-малко 50 на сто от общия бюджет. По третата мярка максималната сума, която ще се отпуска по "Красива България" ще е 180 000 лв. с ДДС на проект.

Кандидатите ще трябва да осигурят най-малко 30 на сто от общия бюджет. През 2017 г. по проекта са финансирани 48 проекта за обновяване и ремонт на общински обекти с общ бюджет 7,2 млн. лв. От тях 3,2 млн. лв. са осигурени по "Красива България", а останалите 4 млн. лв. - от бенефициентите.

При изпълнението на проектите е осигурена заетост на 535 души, от които 241 са били безработни преди това.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2078 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.02 | 17:58

1
батко , куме , свако , са печеливши

Добави коментар

Водещи новини