ЧСИ вадят на тезгяха земеделска земя

  • 02 октомври 2017 11:30

  • 3137
  • 0
ЧСИ вадят на тезгяха земеделска земя
©

Все повече земя се обявява на търгове от частни съдебни изпълнители, съобщо в. „24 часа“ през уикенда. Според данни на експерти на пазара се очаква да излязат близо 5000 дка земя като вече има атрактивни оферти. В момента например в район Бургас е обявен търг за 495 дка, в Хасково е насрочена продан за 325 дка. Най-често са собственост на юридически лица, които са закъсали при изплащането на задълженията си, което налага разпродажбата им.

Ако трябва да се открои една доминираща тенденция на пазара на земя за изминалите няколко години – тя е, че предлагане на атрактивни парцели почти няма. Затова разпродажбата на земеделски активи през ЧСИ е добра новина, за тези, които искат да окрупнят земята си или да започнат да се занимават със земеделие. Предимствата на публичната продан са, че имотите се обявяват на цени, в много случай под пазарните – т.е. на 75% от оценката им. Другият момент е, че понякога на търг се продават уникални имоти, които обикновено не се предлагат на свободния пазар.

Хората могат да се информират каква земя се продава през частни съдебни изпълнители на сайта на съответния районен съд, както и в онлайн регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители. Обявлението се поставя в канцеларията на частния съдебен изпълнител, в сградата на районния съд, в общината или кметството по местонахождението на имота, на самия имот.

Процедурата протича на два етапа.

Първият е търг с тайно наддаване за срок от един календарен месец. Пуска се обявление за публична продан. Кандидат-купувачът подава до определен ден на посочения от ЧСИ адрес наддавателното си предложение в запечатан плик, който да съдържа квитанция за внесен задатък, който е в размер на 10% от началната цена. След изтичането на едномесечния срок за подаване на оферти започва вторият етап, а именно - процедурата по търга с явно наддаване. Отварят се всички постъпили тайни предложения, след което участниците имат възможност наддават над най-високата предложена цена.

При писмените оферти няма определена стъпка, с която да се наддава, докато при устното наддаване тя е равна на размера на задатъка (10% от първоначалната цена). След приключването на търга кандидатът, заявил най-високата цена, се записва в протокола за проданта като купувач. Той е длъжен в едноседмичен срок да внесе предложената от него цена, като приспадне внесения задатък, разказаха още ЧСИ.

Последвайте канала на

Novini.bg
3137 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини