Харесайте facebook страницата ни

Нови мерки срещу пияните и дрогираните шофьори

© Булфото

Нови мерки срещу пияните и дрогираните шофьори. Те ще получават наказания дори и да откажат изследване в болница. Освен това ще плащат от джоба си кръвните проби. Правилата са разписани в нова наредба на МВР и здравното министерство, която вече е в сила, предаде БТВ.

Методиката, по която се взимат кръвни проби от пияните и дрогираните шофьори, се променя изцяло. От всеки нарушител ще се взима контролна проба, която ще се съхранява 12 месеца. Ако недоволните ги оспорват в съда, ще се прави втори тест в две различни лаборатории. И не от един от един лекар, както беше досега, а от комисия. Така ще се сведе до минимум рискът пробите да се подменят.

Ако пиян или дрогиран шофьор откаже кръвна проба, ще минава на тест със стационарен дрегер. Това са само част от новите правила, които няма да позволят на нарушителите да се измъкват от наказателна отговорност. „Заигравката беше, че се оспорваше абсолютно всичко. Оспорваше се кой е взел пробата. Оспорваше се с какво е почистено мястото, в което е забита иглата. Оспорваше се съдът, в който се съхраняват”, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Експертите отчитат и бум на шофьорите, които карат дрогирани. През 2016 г. най-много са хванатите да шофират след употреба на канабис и амфетамини, а най-голяма е групата на нарушителите, които са между 18 и 24 години. С други думи, най-неопитните нарушават правилата най-често.

Коментари
Коментари (5)
Коментирай
someone (гост)
01.10.2017 | 02:52

няма страшно българския съд е с безкрайни извинения дори за най-провинилите се.

Рейтинг:
 
0
Гост (гост)
21.11.2017 | 16:18

Всеки път нещо ново а накрая пак нищо

Рейтинг:
 
1
(гост)
16.10.2017 | 11:52

Аз карам със запалени фарове през деня значи мога да си пия????

Рейтинг:
 
7
(гост)
02.10.2017 | 10:01

Мутро-синята власт призна че седесарите карат дрогирани и пияни.

Рейтинг:
 
7
(гост)
01.10.2017 | 07:17

говедоооооооо

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар