Партията за независимост на Обединеното кралство избра бивш военен за свой лидер

  • 29 септември 2017 21:21

  • 1725
  • 1
Партията за независимост на Обединеното кралство избра бивш военен за свой лидер
© pixabay.com

Евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) избра бившия офицер от армията Хенри Болтън за свой лидер, предаде Ройтерс.

Болтън, бивш офицер от пехотата, работил и в полицията, стана четвъртият лидер на ЮКИП само за една година. Той бе избран днес на конгрес на партията с 3874 гласа, 30 процента от общия брой делегати. След като бе обявен за ръководител на партията, Болтън заяви, че негова главна задача ще бъде да направи така, че правителството на премиера Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в да изведе Великобритания от ЕС.

На изборите през 2015 г., докато още беше водена от Найджъл Фараж, ЮКИП спечели близо 4 милиона гласа благодарение на предизборна програма, чийто лайтмотив беше евроскептицизмът, припомня БТА. Така партията успя да заеме челно място в британската политика, въпреки че според избирателната система на Обединеното кралство с този резултат тя получи само един мандат в парламента.

Успехът на формацията допринесе за решението на тогавашния премиер от Консервативната партия Дейвид Камерън да свика референдума за членството на Великобритания в ЕС и изигра своята роля за подкрепата сред британците за Брекзит. След референдума Фараж се отказа от лидерския пост и в партията се стигна до вътрешни сътресения и борби около определянето на новата й политика.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1725 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.01 | 00:02

1
ПОРЕДНИЯ КОЙТО ЩЕ ТРЪГНЕ ДА ПОБЕЖДАВА РУСИЯ ВЕРОЯТНО.

Добави коментар

Водещи новини