Хората с увреждания ще могат да правят самооценка на потребностите си за социална интеграция

  • 29 септември 2017 15:00

  • 2140
  • 0
Хората с увреждания ще могат да правят самооценка на потребностите си за социална интеграция
© Pixabay

Хората с трайни увреждания ще могат да правят самооценка на потребностите си за социална интеграция, ако имат желание за това. Това е заложено в проекта на новата методика за извършване на социална оценка за определяне на индивидуалните потребности на хората с увреждания, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по време на парламентарния контрол.

По думите му целта е максимално точна оценка за подходящата подкрепа, съобразена с индивидуалните нужди и възможностите за интеграция. Така ще се отчетат и условията на средата, в която всеки живее.

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  припомни, че в изпълнение на решение на Народното събрание, беше създадена междуведомствена работна група със задача разработване на нова методика за социална оценка. Проектът вече е готов. Мнението обаче на представителите на организациите на хората с увреждания е, че за изготвянето на комплексна социална оценка на хората с увреждания, отчитаща индивидуалните потребности, е необходимо да бъде направена законодателна промяна. Според тях иначе има опасност подходът за оценка на индивидуалните потребности да бъде в противоречие с действащите законови разпоредби, което би довело до формалност и липса на ефикасност.

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  съобщи, че министерството ще предприеме действия за разработване на промяна в законодателството в съответствие с реформирането на медицинската експертиза, въвеждането на експертиза на работоспособността, както и с предстоящите промени в правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Той припомни, че има работна група, която подготвя проект на закон за социалните услуги, но работната група ще е готова едва през следващата година, поради сложността на проблема. Вече е разработен проект на постановление за промяна на правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане.

С промените се уреждат редът и методиката за индивидуалната оценка на потребностите от подкрепа и подготовка на индивидуален план за ползване на социални услуги, както и тяхното съдържание, сроковете за актуализация и преразглеждането им. Предвидено е цялостният процес по подготовката и изпълнението им да се извършва от доставчиците на социални услуги за социалните услуги, които са делегирани от държавата дейности или местната дейност. Оценката и планът се разработват от мултидисцциплинарен екип от съответната социална услуга, към която е насочен човек.

Предвидена е възможност индивидуалната оценка на потребностите от подкрепа и индивидуалният план за подкрепа за ползване на социални услуги да бъдат преразглеждани и актуализирани при необходимост, но не по-късно от 12 месеца от изготвянето им.

Медицинско лице ще изготвя план за здравни грижи за хората, настанени в специализирани институции. С предложените промени се регламентира задължение на дирекции "Социално подпомагане" и кметовете на общини да предоставят консултации и информации на хората за всички видове социални услуги, които могат да ползват, включително и профилът на услугите. Доставчик на социална услуга не може да откаже настаняване и ползване на услугата на човек, насочен от дирекция на АСП. Мотивиран отказ може да има единствено в случаите, в които индивидуалната оценка на потребностите покаже, че не може да се осигури подкрепата. Ако отказът не бъде обжалван, дирекцията насочва хората към друга услуга, като до настаняването и насочването, доставчикът, направил отказа, предлага на хората с увреждания тези дейности, с които може да ги подкрепи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2140 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини