В Ливан осъдиха на смърт радикален духовник

  • 28 септември 2017 20:50

  • 2938
  • 0
В Ливан осъдиха на смърт радикален духовник
© pixabay.com (архив)

Радикален духовник бе осъден днес на смърт в Ливан за смъртоносни сблъсъци между ислямисти и армията, предадоха световните агенции. Шейх Ахмед ал Асир бе признат за виновен по обвинения в тероризъм.

Задържан през 2015 г., той бе обвинен заедно с още 38 ислямисти в участие в смъртоносни сблъсъци с армията в южния град Сайда. Седем от тях също бяха осъдени на смърт. Двама от тези ислямисти бяха изправени пред съда, а останалите петима, включително брат на шейха, се издирват. Смъртното наказание е предвидено в Наказателния кодекс на Ливан. На практика обаче има неофициален мораториум и в страната не са били изпълнявани екзекуции от 2004 г., предаде БТА, цитирайки АФП. Фадел Шакер, някога популярен певец в арабския свят, станал последовател на шейх Асир, бе осъден задочно на 15 години затвор. 30 подсъдими, сред които двама синове на радикалния проповедник, получиха доживотни присъди.

Шейх Асир бе напълно неизвестен преди началото на конфликта в съседна Сирия през 2011 г., който раздели ливанците на привърженици и противници на режима в Дамаск, отбелязва Франс прес. Той придоби известност с яростните си речи срещу сирийския президент Башар ал Асад и Хизбула, но и срещу ливанската армия, която обвини в бездействие пред намесата на шиитското движение в конфликта в Сирия в подкрепа на режима в Дамаск.

29 човека - 18 ливански войници и 11 въоръжени мъже - загинаха при сблъсъците в предградие на Сайда през 2013 г. На следващата година ливанската прокуратура поиска смъртна присъда за сунитския духовник, който е родом от южния град. Шейх Асир бе задържан след двугодишно издирване на международното летище на столицата Бейрут през 2015 г. Той се опитал да избяга с фалшив паспорт, след като променил външността си.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2938 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини