Страните в ЕС искат опростяване на процедурите за финансиране в земеделието

  • 28 септември 2017 14:40

  • 1174
  • 0
Страните в ЕС искат опростяване на процедурите за финансиране в земеделието
© Булфото (архив)

Всички страни-членки на ЕС призовават да има опростяване на прилагането на различните мерки по финансиране в земеделието. Това каза днес министърът на земеделието, храните и храните Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в по време на четвъртата международна конференция "Мир и земеделие", която се провежда край Варна.

Той допълни, че опростяване на процедурите трябва да има абсолютно навсякъде - от изискванията към земеделците до програмите и одитите. Порожанов обясни, че регламентите създават много правила, което пък налага усложняване и във вътрешното законодателство.

Според министъра многото изисквания понякога водят до физическата невъзможност за тяхното изпълнение и допускане на грешки.

Порожанов коментира още, че е рано да се каже дали има опасност през новия програмен период да бъде орязан бюджетът за селскостопанската политика и да се стигне до по-голяма тежест за националните бюджети. По думите му се очаква многогодишната финансова рамка да излезе през май следващата година. За нас е важно да се направят анализи от структурите на ЕК, посочи министърът. По думите му е наложително да стане ясно как намаление на парите би повлияло на конкурентноспособността на европейското земеделие като цяло и на неговите основни направления. Освен това ЕК трябва да направи анализ и как точно да се разпределя бюджетът, независимо от размера му, допълни Порожанов, цитиран от БТА. Той каза още, че новите страни-членки на ЕС настояват и за намаляване на разликите във финансирането в сравнение със старите страни от Съюза.

В отговор на въпрос за проблема с фипронила Порожанов посочи, че до момента у нас има само един източник на заразени яйца. По думите му до сега са унищожени над 1 милион яйца, които обаче изобщо не са стигали до пазара. Ликвидирани са и близо 60 000 кокошки-носачки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1174 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини