Българи с амбиция да направят автомобили на бъдещето

  • 27 септември 2017 09:26

  • 1689
  • 2
Българи с амбиция да направят автомобили на бъдещето
© Pixabay

Автомобилите на бъдещето могат да бъдат конструирани в България.

Амбицията е на студентите от Техническия университет в София, които работят по усъвършенстването на новия си болид с водороден двигател. Целта е разработваната кола да влезе в масова употреба и да бори замърсяването на въздуха.

Преди броени дни студентите се завърнаха от международно състезание в Турция, където се класираха на второ място с кола, създадена в хангарите на учебното заведение, в което се обучават.

Любомир Николов е третокурсник в Техническия университет и признава, че може да разглоби автомобил до най-малката съставна част. Това е причината да започне да измисля автомобили от ново поколение.

Малкото возило, задвижвано от водородна клетка, той нарича Феникс. С проекта екипът му от университета печели трето място на Световно състезание в Лондон.

"Започнахме още с направата на купето, първоначално купето беше само на компютър, след което го изградихме от стиропор, изля се матрица, която в последствие направихме карбон“, коментира Любомир.

Автомобилът тежи около 100 килограма и това е едно от предимствата, които му дават преднина в състезанията в категория за автомобил от градски тип. Колата е с два двигателя, единият от които се използва само за потегляне.

Основната цел на екипа е постигане на максимална скорост с минимален разход на енергия.

Според експерти шансовете на електромобила да се наложи за изминаване на разстояния в градска среда, като се сведе до минимум замърсяването на околната среда, са големи.

За целта обаче ще трябва да се промени инфраструктурата и да бъдат създадени места за зареждане.

Основна пречка за масовото производство на тези автомобили е високата цена.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1689 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Bg

2017.09.27 | 19:38

2
Хубаво нещо са амбициите.....хубаво..
Цуци

2017.09.27 | 15:02

1
Е като знаят, че няма как да стане, защо се мъчат да копират запада? Трето място е показател за нищо повече от НИЩО... И как ще борят замърсяването в София? Къде ще зареждат тези електромобили? По паветата ще направят станции, в Овча Купел пред блоковете ще поставят станции, във

Добави коментар

Водещи новини