"Алфа Рисърч": ГЕРБ запазва електорална преднина от 6% пред БСП

  • 26 септември 2017 14:01

  • 3150
  • 2
"Алфа Рисърч": ГЕРБ запазва електорална преднина от 6% пред БСП
©

Половин година след предсрочните избори за 44-то Народно събрание съотношението на силите между основните парламентарни партии остава без съществени промени. ГЕРБ (25.1%) запазва електорална преднина от 6% пред БСП (19.3%). Т.е. ако днес имаше избори, ГЕРБ и БСП биха излъчили приблизително същия брой депутати. Това показват резултатите от проучване на агенция "Алфа Рисърч" за обществено-политическите нагласи, проведено в периода 13 – 20 септември.

Обединените патриоти бележат лек спад, но запазват третото си място. Няма съществена динамика и в позициите на ДПС, но в парламента не би влязла партията на Веселин Марешки - Воля (1.8%). Изминалите три месеца показват, че парламентарната опозиция не успява да уплътни своята роля на алтернатива на властта. За момента обаче няма индикации и извънпарламентарен субект да представлява електорална заплаха за кабинета. Евентуални проблеми могат да възникнат в резултат от напрежения вътре в самото мнозинство. То контролира огромен властови ресурс, а като правило всеки такъв ресурс е обременен с множество потенциални конфликти.

Икономическите показатели и външно-политическата активност са тези, които формират подкрепата за кабинета "Борисов 3" сред около една пета от българите. От друга страна, скандалите около политици от ГЕРБ, както и неубедителните действия за отстояване независимостта на съдебната система и противодействие на корупцията, консолидират и противниците на кабинета, които нарастват от 33% на 38%.

Кредитът на доверие към кабинета се поддържа от одобрението към инфраструктурата, външната политика и икономическото оживление. За най-успешни политики, наред с инфраструктурата българите определят още туризма и отчасти образованието.

Въпреки че към него има повече резерви, одобрението в аванс се дава преди всичко за увеличението на учителските заплати и усилията за намаляване на отпадащите от училище деца.

В дъното на класацията, като най-неуспешни, се определят правосъдието, здравеопазването и борбата с престъпността.

Безспорен лидер сред министрите в кабинета е вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. Новост е второто място на представител на коалиционния партньор - военния министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, следван от спортния – Красен КралевКрасен Кралев Красен Кралев е министър на младежта и спорта. Роден е на 2 януари 1967 година във и на четвърта позиция Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена като министър на председателството на България на Съвета на ЕС.

Интензивните външно-политически обиколки извеждат на пета позиция външния министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на запазва преобладаващо обществено доверие. Едва 13 на сто заявяват негативно отношение към него.

От изследването става ясно, че само 7,8% от населението биха сигнализирали за корумпиран политик с името си при 1030 ефективни интервюта сред пълнолетни граждани. 18,4% от анкетираните биха подали сигнал, но при условие, че е гарантирана анонимността им. 31,7 на сто не са убедени, че ще има ефект от сигнала им. Категорични, че няма да подадат сигнал за корумпиран политик са 18,7% от анкетираните.

Парламентът, прокуратурата и съдът продължават да бъдат с много ниски нива на доверие, допринасяйки за устойчивото обществено усещане, че е налице огромна дистанция между държавата и обикновения гражданин. Този разрив увеличава рязко нивото на скептицизъм към способността за решаване на един от фундаменталните проблеми на прехода - борбата с корупцията по високите етажи на властта. 45% изобщо не вярват, че у нас тя е желана и възможна. За 18% от анкетираните нещата биха могли да се променят, ако председателят на новия специализиран орган се излъчва от президента, за 15% - ако се излъчва с квалифицирано мнозинство от парламента.

За обществените очаквания от българското председателство на Съвета на ЕС доминират позитивно-неутралните нагласи. 25% са на мнение, че страната ни ще се справи успешно, 56% - без успехи, но и без гафове, песимистите са 16 на сто.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3150 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ПАЧА СЛАНИНЕСТА

2017.10.01 | 11:45

2
На боклука сте , гадове червени и крадливи !
УБИЙ комунист - терорист СПАСИ РОДИНАТА СИ !!!!!!!

2017.10.01 | 11:45

1
БРАТЯ БЪЛГАРИ УБИВАЙТЕ комунисти И рубладжии ПРОДАЖНИ ГОСПОД ЩЕ ВИ ПРОСТИ ТЕ НЕ СА ХОРА ТЕ СА ИЗРОДИ И САТАНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини