Лихвоточките ще се наследяват

  • 26 септември 2017 09:16

  • 19348
  • 0
Лихвоточките ще се наследяват
© Булфото

Жилищно-спестовните влогове ще се наследяват по закон или чрез завещание. Това предвиждат промени в Закона за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

Промените, предлагани от депутатите за жилищно-спестовните влогове и тяхното наследяване, реално ще засегнат хиляди българи. Според статистиката към момента над 55 000 души продължават да очакват компенсациите си.

Други промени, които се предлагат в закона, са да отпадне крайният срок, в който държавата да изплаща дължимото на хората с влогове. Според сега действащият закон този срок изтича в края на 2019 г., а идеята е тези, които не са успели, да получат компенсациите си и след това.

В мотивите към законопроекта е записано, че сегашният размер на субсидията от държавния бюджет не е достатъчна и ще са необходими още 20 години, за да се изплатят влоговете на всички заявители. Ето защо депутатите предлагат в новите текстове да бъде записано, че държавата ще отделя не по-малко от 30 млн. лева годишно за тези влогове.

Според депутатите новите текстове не предвиждат допълнителни финансови задължения за държавата освен вече съществуващите ангажименти към титулярите на лихвоточки. Те посочват, че левовата компенсация за една лихвоточка е 0,08 лева и не е била променяна от 2008 година насам.

До 1990 година хората са внасяли средствата в жилищно-спестовни влогове в Държавната спестовна каса (ДСК), докато дойде редът им за жилища от държавния или общинския фонд. След промените тези пари бяха преобразувани в лихвоточки. Според действащия закон лихвоточките могат да се осребрят при покупка на жилище или при участие в ново строителство, но само ако притежателят им няма друг годен за обитаване имот.

Предстои промените да бъдат гледани в пленарна зала.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
19348 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини