Откриха тежки метали в замразената риба

  • 25 септември 2017 12:04

  • 9847
  • 3
Откриха тежки метали в замразената риба
© Pixabay

Изследване на „Активни потребители“ показа, че голяма част от замразените риби на пазара съдържат тежки метали в стойности близки или дори надхвърлящи нормата. Бизнесът обаче реагира остро на оповестените данни.

Изследването включва 12 марки замразена вносна риба от най-купуваните видове на пазара, посочва пред БТВ авторът му д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

В цаца от Балтийско море са открити олово, кадмий и живак, като оловото е над нормата, т.е. тя е категорично негодна за консумация и е опасна. В още няколко проби, включително в същата цаца, има стойности на кадмий и живак близки до нормите.

Установени са още скумрия от Атлантическия и Тихия океан с високи стойности на олово, близки до нормата, хек от Западния Атлантически океан с близки до лимита стойности на олово, както и две проби с изтекъл срок на годност.

Това е първото в България официално публикувано такова изследване, посочи гостът. Досега Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) нито веднъж не е хващала тежки метали в рибата, а това означава слаб контрол от страна на Агенцията.

По Европейската система за бързо оповестяване има 5400 сигнала за опасности в риба от началото на този век. Повече от 25% (1410) от тях са свързани с наличието на тежки метали в риба, 780 – са за патогенни микроорганизми, а 560 – за паразити. Става въпрос основно за три тежки метала – живак, кадмий и олово, като живакът е най-голямата опасност, той е и много токсичен, посочва Иванов.

Металите се съдържат в естествено разтворено състояние в световния океан, във вътрешните водоеми, но се смята, че за последните два века средната им концентрация е нараснала около три пъти заради човешката дейност – минно дело, индустрия, земеделие, транспорт.

Д-р Йордан Господинов, изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти, контрира, че бизнесът не може да се съгласи с твърденията в изследването на „Активни потребители“, защото „има твърде много грешки има в него, разминават се имена на видове риби, разминават се твърденията на господина с показаните резултати“. Господинов посочи, че „от 12 видове риби всички са под нормата с изключение на един вид балтийски шпроти, които са обявени за цаца. "В Балтийско море цаца няма. Веднъж се говори за отравяне, после за натравяне – това е елементарна терминология, която бяха длъжни да я знаят. От 12 проби 11 са под нормата по изискванията на регламента. Нормално е, всичко в природата се отлага – и във водата, и в почвата, и т. н. Ние продаваме в Западна Европа, в Азия и сме подложени на постоянен контрол, ако предлагахме заразена риба, нямаше кой да ни позволи да продаваме", посочи той.

Изследването показва още, че 8% от рибата на пазара е негодна, т.е. 1 от 12 проби, не съответства.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9847 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Тровят народа

2018.01.19 | 12:43

3
Данчо Господинов прикрива мръсотиите които правят фирмите вносителки на риба. БГ фиш е мафия !!
Ввв

2017.09.25 | 20:05

2
То сладоледът с фипронил нямаше кой да го кипува пък...
Нане

2017.09.25 | 15:03

1
а как да си направим теста у дома като купим риба от пазаро? Я ям скумрия. се от Норвегия да по-блажна оти омега оцета е у по-тлъстите.

Добави коментар

Водещи новини