Вирусен хепатит уби човек

  • 25 септември 2017 10:50

  • 13200
  • 0
Вирусен хепатит уби човек
© Gettyimages

Вирусен хепатит тип В уби човек в Бургаско. Случаят е регистриран през миналата седмица в Регионалната здравна инспекция.

Острият вирусен хепатит е сборно понятие, което обхваща група инфекции. Общото между тях е, че засягат черния дроб и имат сходна клинична картина. Те обаче се различават както по тип, така и по начин на заразяване и инкубационен период. В България най-често се срещат хепатит А, В, C, D и пети – неопределен тип.

Статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести показва, че тази година има увеличение на броя на заразените. Само през изминалата седмица са регистрирани нови 66 болни.

Най-много са случаите на хепатит А , познат още като „болест на мръсните ръце“. В момента този вирус се разнася усилено в Пловдив и Ловеч. Само за един месец в двата града са засечени съответно 109 и 60 случая на инфекцията. Случаите на остър вирусен хепатит В са били 18, а на хепатити С – 3.

Тези инфекции се активизират в края на лятото, но се разпространяват особено усилено през есента и зимата. Обикновено те достигат пика си през ноември-декември. На база изследванията учените предупреждават, че се очаква бум и отделни взривове, които могат да достигнат епидемични стойности, пише „Телеграф“.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини