Иран започна военни учения близо да границата с Иракски Кюрдистан

  • 24 септември 2017 14:09

  • 4037
  • 0
Иран започна военни учения близо да границата с Иракски Кюрдистан
© gettyimages (архив)

Иран започна военни учения в район близо до границата с иракския район Кюрдистан, съобщи иранската държавна телевизия ИРИБ, цитирана от Ройтерс.

Това става ден преди планирания в Иракски Кюрдистан референдум за независимост, отбелязва агенцията. Телевизията посочи, че маневрите, част от ежегодните прояви в Иран за отбелязване на годишнината от началото на войната с Ирак от 1980-1988 г., са съсредоточени в пограничния район Ошнавие. В ученията участват артилерия, бронирани и въздушнодесантни части, уточни ИРИБ.

Телевизия "Скай нюз - Арабия", цитирана от ТАСС, съобщи, че пограничен кюрдски район в Ирак тази сутрин е бил подложен на минометен обстрел от иранска територия. Според телевизията няколко артилерийски снаряда са паднали в района на граничния пункт Хадж Омран.

Иракски Кюрдистан е неофициалното название на кюрдския автономен район, който се ползва с широко самоуправление в състава на Ирак и включва провинциите Дахук, Сулеймания и Ербил. В пограничния район често има сблъсъци с ирански кюрдски въоръжени групи, базирани в Ирак. Иран се присъедини към Турция и иракското правителство, изразявайки несъгласие с планирания кюрдски референдум.

Последвайте канала на

БТА
4037 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини