Топ 10 ястия, които да опитате в Гърция

  • 23 септември 2017 20:48

  • 5099
  • 2
Топ 10 ястия, които да опитате в Гърция
© pixabay.com

Кухнята в Гърция е много по-различна и разнообразна, отколкото преди години. Ако преди време всяка таверна сервираше само мусака, пълнени зеленчуци и два-три вида риба, задушена в домати, днес тук може да намерите изключително различни и интернационални ястия – дори виетнамска и мексиканска храна.

Истинската гръцка кухня обаче си остава ненадмината, а вкусът на най-традиционните за страната специалитети можете да опитате във всяко кафе, улични търговци или пекарни. Ако имате път към южната ни съседка и търсите кулинарни удоволствие, ето 10 неща, които не трябва да пропускате.


Гирос – плоска питка с пилешко сувлаки, пържени картофи и тцатцики

Този средиземноморски сандвич е известен в цял свят и се адаптира към местните вкусове. Все пак гръцкият гирос има определени характеристики, които го правят различен от останалите.
Гигантският вертикален конус от парче месо, който се върти на шиш, изобщо не е гръцки. Това вероятно е кипърски или турски патент. Един гръцки гирос обаче се прави само с пилешко или свиснко месо, никога с говеждо. Всеки майстор на гироси си има своята "тайна" комбинация от подправки - обикновено комбинация от чесън и лук на прах, червен пипер, канела, смлян кориандър, кимион и понякога къри на прах.

Сувлаки



Сувлаки е най-просто казано шишче – отново от пилешко или свинско месо, печено на скара. Обикновено се редува с кубчета тиквички, домати, лук или гъби.  Често се сервира със сос от мента, цедено мляко и краставички или гарнитура от питка, нарязани на едро домати и краставици и лук. В много части на Гърция това е традиционно мезе за узото.

Четете още тук

Последвайте канала на

Нора Виткова
5099 2

Коментари 2

Добави коментар
Roj

2017.09.25 | 11:59

2
Какво ми хвалите тази гръцка храна? По нищо не е различна от българската, с която се храним !!!!!! Родната храна е даже много по-вкусна от гръцката!!!!!!!
грък

2017.09.25 | 11:59

1
Roj на нито 1 място в България не съм ял калмари - охтопод и свинско месо които да са на 50% вкусни колкото в Гърция... но е и вярно че не на всички таверни в Гърция тези които упоменах са еднакво вкусни...

Добави коментар

Водещи новини