СФСМВР: В последните няколко дни зачестиха грубите манипулации на общественото мнение

  • 23 септември 2017 11:53

  • 4376
  • 14
СФСМВР: В последните няколко дни зачестиха грубите манипулации на общественото мнение
© Булфото (архив)

От СФСМВР изпратиха декларация до медиите, в която твърдят, че в последните няколко дни са зачестили грубите манипулации на общественото мнение.

Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

"СФСМВР се чувства длъжна да отбележи, че в последните няколко дни зачестиха грубите манипулации на общественото мнение, подкрепени с неверни твърдения изречени от заместник-министър, министър на вътрешните работи и министър-председателя на Република България.

За да не бъдат голословни в твърденията си от СФСМВР посочват следните факти:

В последните 72 часа, броят на проведените заседания на Съвета за социално партньорство в МВР бяха определени като 6 и 7 от зам.-министър и министър на вътрешните работи, докато те всъщност са 4 и това е проверимо на сайта на МВР.

Има разминаване и по отношение на размера на средствата, които бяха осигурени, за да компенсират и възстановят една несправедливост, продължила повече от пет години, в които служителите сами закупуваха униформеното си облекло. Министър-председателят обяви, че сумите за униформено облекло са в размер на 30 млн. лева, а зам.-министър Ципов каза, че те са 17.5 млн. лева. Очевидната разлика в тези цифри доказва и тяхната некоректност.

От Федерацията подчертават, че обявеното от зам.-министър Ципов увеличение на базата за специфични служебни дейности в МВР „от 40 до 70 лева“ се дължи и беше направено, благодарение на добрия социален диалог със служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Това увеличение беше разпоредено в негова заповед и по никакъв начин не може да се препише като жест на добра воля на сегашния кабинет. Обявяването на увеличен размер на трудовите възнаграждения като резултат от преговорния процес с настоящия кабинет е откровена лъжа. Изявлението на зам.-министър Ципов, отнасящо се за полученото увеличение от работещите в системата е механичен сбор на две увеличения на суми за допълнителни възнаграждения в МВР, които са дадени в абсолютни стойности. Истината е, че полицаите, пожарникарите и лицата работещи по трудови правоотношения получават процент от обявените за максимални суми и в най-масовия случай те са до 30 лева.

Всичко това създава в гражданите усещането за един резултатен и в полза на служителите преговорен процес. За СФСМВР също така е необясним и фактът, че тези внушения се правят от зам.-министър, пряко участвал и отговарял за реализираната в края на 2016 г. реформа, довела до сериозни усложнения в работата на МВР и дисбаланс в заплащането.

На истината не отговаря и твърдението на зам.-министър Ципов, че МВР не може да получи допълнителни средства през годината. Ако се проследят хронологично действията на ръководството на ведомството през последните 5 години, ще се види, че такива средства се отпускат регулярно и са в размер между 100 и 200 милиона лева.

Намеренията за „евентуално“ увеличение на основните възнаграждения в МВР са оставени на благоволението на министъра на финансите, а не са плод на предложения, произлезли от самото министерство, базирани на реалните потребности на служителите.

Всички споменати по-горе лица, упоменават евентуално увеличение на заплатите на служителите в МВР, което ще залегне в бюджета на РБ за 2018 г., но не се посочва какво е предложението на МВР и се разчита единствено на добрата воля на Министерство на финансите и на средствата от бюджетния излишък. С тези си действия, политическото ръководство на МВР, показва по недвусмислен начин, че не само не полага усилия, за да повиши възнагражденията на собствените си служители, но и подвежда гражданите на Република България.

Опитите за такова представяне на нещата към момента, СФСМВР счита за безкрайно некоректни. Изложените по-горе факти имат своето документално изражение под формата на изказвания в национални медии.

За ваша информация и с оглед коректността на нашите отношения от СФСМВР уведомяват, че от 80 души - спечелили конкурс за постъпване на изпълнителски длъжности в СДВР, на които е предстояло подписване на договор и изпращането им в Център за професионално обучение, 25% са отказали да встъпят в длъжност.

СИНДИКАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 8 000 служители на МВР – както полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически интереси и права на членовете си в сферата на трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасните условия на труд, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация на служителите в МВР. СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната", звършва декларацията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4376 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
аз

2017.09.28 | 06:13

14
Цървули крадливи, и минимална заплата не заслужавате!!!

2017.09.28 | 06:12

13
Намаление на заплатите на ченгетата, а не увеличение. Всеки се би с престъпността както може, убедихте ни че сте излишни.
КГБ

2017.09.28 | 06:12

12
ДА ЩЕ ИСКАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ КАТО ГИ МРАЗИТЕ ЗАЩО ГИ ТЪРСИТЕ БЕ МЪРШИ КАТО ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ
НАРОДЪТ

2017.09.28 | 06:11

10
Закриване на МВР! 40 000, а охраняват само Борисов и шайката му! Петковци и лумпени извършват " граждански арести"! В градове и села изнасилват бабите, а няма никакъв полицай!МВР е Свърталище на хрантутници!

2017.09.28 | 06:11

11
ти ли си народа бе, керкенез, народа си каза думата на изборите и пак ще я каже. путьо.
Социал

2017.09.23 | 23:17

9
Сефте
хаха

2017.09.23 | 23:17

7
Мързеливци, харчещи държавни пари.
Да бе

2017.09.23 | 23:17

8
Ела бе, има незает щат за 6000 души, елате да мързелувате и вие бе.

2017.09.23 | 23:17

6
Искайте заплащане от Костов. Бяхте военни, той ви девоенизира, сега сте държавни служители. Каквото за другите това и за вас.

2017.09.23 | 23:17

5
Седесарските престъпници се подиграват с вас, никакво заплащане, напускайте и да работите като другите.

2017.09.23 | 23:17

4
Като кандидатствахте за МВР да сте мислели. Тогава сте се съгласили с условията, сега се мръщите, не ви ли изнася - вън.

2017.09.23 | 23:16

3
Ако заплатата на ченгетата беше на постигнати резултати щяха да взимат по 100 лева месечно и тези са им много!

Добави коментар

Водещи новини