Сватбени обреди и обичаи от различни региони на страната представят в комплекс "Етър

  • 22 септември 2017 13:44

  • 2946
  • 0
Сватбени обреди и обичаи от различни региони на страната представят в комплекс "Етър
© Булфото (архив)

Сватбени обреди и обичаи от различни региони на страната могат да видят габровци и гостите на града в етнографския музей на открито "Етър". Дните на сватбената обредност в комплекса започнаха днес и продължават до 24 септември. Това съобщиха от музея.

В дърворезбарската работилница е открита изложбата "Родопска сватба", подготвена от Регионалния исторически музей в Пазарджик. Експозицията включва облекла, накити и вещи, свързани със сватбените обичаи на християните и на мюсюлманите в Родопите.

Днес групата за автентичен фолклор към народното читалище "Св. Св. Кирил и Методий - 1912" в панагюрското село Оборище представя възстановката "Меченска сватба". До 24 септември ще бъдат представени и обичаите "Калесване", "Приготвяне на сватбено жито", "Приготвяне на обредни хлябове", изработване на сватбени гердани и украса на сватбарско знаме.

Утре е възстановката на ансамбъла за автентичен фолклор "Капанци" при читалището "Искра 1893" в поповското село Паламарца, която представя сватбения обичай "Засевки", а на 24 септември посетителите на комплекса ще видят възстановката на обичая "Извеждане на булка".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2946 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини