София също отбеляза 109-та годишнина от Независимостта (видео)

  • 22 септември 2017 12:47

  • 1353
  • 1
София също отбеляза 109-та годишнина от Независимостта (видео)
©

Днес в София се състоя тържествено честване по повод 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Събитието се проведе на площад "Княз Александър I”.

В празничната програма пред Паметника на Независимостта взеха участие Софийският духов оркестър, хоровата асоциация „Света София – България“ и фолклорният танцов ансамбъл „София 6“ при читалище „Витоша“. Реч произнесе заместник-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов. "С обявяването на Независимостта беше изпълнен заветът на Васил Левски да се наредим до другите европейски народи. Днес отбелязваме една забележителна дата - една от най-важните в българската история. На този ден преди 109 години България отново стана суверенна държава. Трудно ни е днес да си представим Европа преди век – разтърсвана от противоречия, изправена пред две световни войни, континент на насилие, анекси, локални спорове и преврати. Европа, в която всеки гледаше да налага своя интерес и в която липсваше чувството на общност. Именно в тази сложна обстановка нашите деди успяха да извършат не един, а два забележителни международни акта с огромни последици – Съединението и обявяването на Независимостта. Делят ги само две десетилетия и те са неразривно свързани и водещи до окончателното и ново утвърждаване на онази наша любима държава, която загубихме през XIV век", каза Чобанов.

"Едва ли има друг европейски народ, който да може да се гордее с такива забележителни успехи в онази епоха на напрежение между два века на конфликти. Обявяването на Независимостта е постигнато не със силата на оръжието, а със средствата на дипломацията, с внимателното обмисляне на всяка стъпка и с много неуморна работа на международната сцена. Този забележителен успех е успех, който позволи на България да ускори своето стопанско развитие, да взема напълно самостоятелни решение и да възвърне своя престиж. Възвърнахме си и древната титла цар, заради която Симеон Велики разтърсваше цяла една империя. Днес свеждаме глава пред всички тези, които направиха това събитие възможно – българското правителство, политици, дипломати и приятели на България зад граница. Трябва специално да откроим имената на българския княз Фердинанд и министър-председателя Малинов, които успяха без войни и конфликти да достигнат до голямата цел. Обединени около националната си кауза, българите доказахме на Европа и на света волята на нашия народ и защитихме националното си достойнство. Нека си припомняме по-често тези събития, за да ги имаме за пример и през XXI век“, завърши зам.-кметът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2017.09.23 | 08:31

1
Друго, друго тежи сега на София, кога ще се освободи от селянията. Като всички проблеми в Държавата, идват от там.

Добави коментар

Водещи новини