Лиляна Павлова: Председателството на ЕС ни дава уникалния шанс да се обединим

  • 21 септември 2017 15:30

  • 2444
  • 11
Лиляна Павлова: Председателството на ЕС ни дава уникалния шанс да се обединим
© Булфото (архив)

Председателството на Съвета на ЕС има уникалния шанс да ни обедини, да бъде темата, по която нямаме политически противоречия.

Това коментира министърът за българското председателство Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. Тя и председателя на Пан Европа България Гергана Паси откриха днес първото публично обсъждане на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС под мотото "101 дни до София - столица на Европа". Павлова изрази надежда, че 10 години след каузата за присъединяването към ЕС, сега достойно ще поемем нелеката задача да бъдем председатели на Съвета на ЕС в момент, в който повече от всякога трябва да бъдем диалогични и отворени.
Сега е моментът да покажем, че България е нещо позитивно и различно и че имаме с какво да допринесем за решенията на Европа, отбеляза Павлова.

Тя припомни приоритетите на председателството, като открои и темата за Западните Балкани. Дали сме заявка председателството ни на Съвета на ЕС да бъде Балканското председателство, посочи Павлова и допълни, че това за нас е приоритет на приоритетите . Министърът обясни, че става дума за европейската перспектива на Западните Балкани не като голи обещания, но не и като създаване на фалшиви надежди и очаквания. Искаме да дадем ясна пътна карта, ясен план, при определени стъпки, какво е възможното за тях, коментира тя.

Павлова отбеляза ключовите послания - консенсус, конкурентоспособност и кохезия. Тя посочи, че посланието "Съединението прави силата" е валидно като послание и за Европа, че обединени, сме по-силни и можем да се справим заедно. България ще има своето място, няма да сме слушатели, ще имаме позиция, ще имаме ясните послания, ще бъдем равнопоставен партньор, отворен към диалог, заяви министърът. Тя декларира, че няма да търсим фрагментация и разделение, а обединение. Министърът акцентира и върху ролята на младите хора и посочи, че те са богатството на България.

Гергана Паси постави въпроса как Европа ще води най-важната война - войната за таланти. Това е разговор, който бих се радвала да видя България да води в Съвета на ЕС, отбеляза тя. Президентът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси коментира темата "консенсус" и посочи, че според него консенсусът трябва да се създава, а не да се следва, консенсусът трябва да е цел, а не трамплин. Европа се нуждае от лидери, а лидерите рядко са хора на консенсуса, тя трябва да се движи от хората, които тръгват от малцинството, смята Паси.

Председателят на Европейския институт за стратегии и анализи Илия Лингорски отбеляза, че, ако направим така, че след процеса, започнал по време на "Балканското председателство" дойде моментът, когато "балканско" означава добро, обединение и напредък, а не това, което е означавало последните 100 години, това ще бъде повече от достатъчно. Имаме основата за това, смята той.

Евродепутатът Андрей Новаков коментира, че е обнадежден по отношение на кохезионната политика. Имаме поводи да стъпваме със самочувствие , нека не се държим като хора, които идват да ги проверяват, " да не се изложим през чужденците", апелира той. Председателството идва в момент, в който ще се решава бъдещето на кохезионната политика, трябва да се активни, призова още Новаков. В публичното обсъждане се включиха представители на неправителствения сектор, на академичните среди, журналисти.

Последвайте канала на

БТА
2444 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Права е

2017.09.22 | 18:17

11
Трябва да се краде обединено ........

2017.09.22 | 18:16

9
Да се обединим с комунистическите палачи на българския народ и гъзоблизци на пияния окупатор -- никога ! Да го лапат масовите убийци на народа , избили цвета на нацията веднага след кървавия преврат на 9 09 1944г под вещото ръководство на фашизоидния оку

2017.09.22 | 18:17

10
ПИДИРАС

2017.09.22 | 18:16

8
я си гласувайте още някой % увеличение на заплатите и ще разберете че сте напълно единни

2017.09.22 | 18:16

7
Къв шанс кви пет лева с това прецедателство няма да можете да си излъскате имиджа на мафиоти!
naco

2017.09.22 | 18:16

5
И,как ще стане това,другарко Винеткова,с тези 80 евро ПЕНСИИ,200 евро ЗАПЛАТИ,БЯСНАТА КОРУПЦИЯ и ЗАСПАЛО ПРАВОСЪДИЕ? НАРОДЕ????

2017.09.22 | 18:16

6
стига де... заплатите са по 230 евро...правителствените де... Другото под масата не се брои...

2017.09.22 | 18:16

4
Какво обединение с вас крадливи боклуци ???????
НАЙ ДОБРИЯ ГРОБАР Е МЪРТВИЯ...УБИЙ ТАЯ ГАД И СПАСИ

2017.09.22 | 18:15

3
НАЙ ДОБРИЯ ГРОБАР Е МЪРТВИЯ...УБИЙ ТАЯ ГАД И СПАСИ БГ ОТ УПАДЪК.. МИЗЕРИЯ ..ЛИШЕНИЯ..И БИЗНЕСМЕНСКИ ИЗЧАДИЯ.....НАЙ ДОБРИЯ ГРОБАР Е МЪРТВИЯ...УБИЙ ТАЯ ГАД И СПАСИ БГ ОТ УПАДЪК.. МИЗЕРИЯ ..ЛИШЕНИЯ..И БИЗНЕСМЕНСКИ ИЗЧАДИЯ.....
alf

2017.09.22 | 10:43

2
плати си на работниците тъпа шарфрантийо защото иначе ще се нагледаш на срам-а на БГ работодателя който ще изпиташ пред ЕК
алф

2017.09.22 | 10:42

1
в МВНР разпореждането за сега е правете еди кво си но за заплащане не се говори нищо

Добави коментар

Водещи новини