НС прие нов закон за частната охранителна дейност на първо четене

  • 21 септември 2017 15:24

  • 2616
  • 1
НС прие нов закон за частната охранителна дейност на първо четене
© Novini.bg

Парламентът прие на първо четене нов Закон за частната охранителна дейност, внесен от Министерския съвет. Гласуваха 124 народни представители, от които 91 бяха "за", 10 - "против", а 23 се въздържаха.

В доклада на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред се посочва, че сред основните мотиви за новия законопроект са променената икономическа реалност, свързана с пълноправното членство на България в ЕС, както и промяната на обществено-политическото и социално-икономическото развитие на обществото. С новия закон се запазва лицензионният режим за частната охранителна дейност. Въвежда се ново видово разделение на частната охранителна дейност. Подзаконов нормативен акт детайлно ще разпише минимални изисквания за сигурност и безопасност на охраняваните обекти за всеки един вид дейност. Друг акт ще регламентира редът, по който търговците ще удостоверяват, че отговарят на изискванията на закона.

Със закона се въвежда изискване за принадлежност на субекта към професионално сдружение на лица, извършващи частна охранителна дейност. Според вносителите с това изискване се създава възможност за саморегулация на субектите от частния охранителен сектор чрез участие на представителните организации от сектора в регулационния процес. Запазва се действието на издадените вече лицензи. Запазва се също и Единният автоматизиран централен регистър на лицензите и регистрациите за дейностите по закона, с оглед на осъществяване на текущ контрол, който, както и досега, е възложен на органите на МВР. При изготвянето на законопроекта са отчетени съществуващите проблеми, взети са предвид и становищата на представителните организации в частния охранителен сектор, след задълбочени съвместни обсъждания.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят законопроекта. Според представители на левицата текстове противоречат на Конституцията, а и нямало разлика между философията на действащия закон и новия. Законът ще създаде проблеми в сектора, смята Красимир Янков.
От ДПС също заявиха, че не подкрепят новия закон. Ахмед Ахмедов посочи, че с новите текстове ще се получи ново преразпределение на пазара на лицензи за охранителна дейност и това ще създаде напрежение в бранша. Прочитът на законопроекта не ни дава надежди, че професионализмът и законността ще бъдат в основата на този важен сектор, коментира той.

Маноил Манев от ГЕРБ заяви, че цялата среда на сигурност в страната е променена и това създава необходимост от нова регулация. По думите му с новия закон охранителната дейност ще бъде подложена на сериозен контрол. МВР няма да бъде конкурент на охранителния пазар, заяви Манев. Той призова опозицията да подкрепи новия закон и активно да участва в обсъжданията на второ четене.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2616 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.09.27 | 13:11

1
а какво стана с посегателствата на частни гардове над обикновените граждани ? и най вече пътните разправии и измислените ;права; на гардовете ?

Добави коментар

Водещи новини