Сексуални стереотипи обсебват децата още от 10-годишната им възраст

  • 21 септември 2017 14:12

  • 22043
  • 0
Сексуални стереотипи обсебват децата още от 10-годишната им възраст
© Pixabay

Децата попадат под влиянието на сексуални стереотипи още от 10-годишната си възраст. Това показват резултатите от изследване, цитирани от "Франс прес".

Те навеждат на мисълта, че тези стереотипи могат да увеличат риска от депресия, самоубийство и насилие сред тийнейджърите.

Резултатите от изследването разкриват, че усилията да се води борба с въпросните стереотипи са безполезни, защото са насочени към тийнейджърите, а би трябвало да са фокусирани към по-малките деца. "Здравните рискове за тийнейджърите са свързани с поведение, съобразено със сексуални стереотипи, които могат да обсебят деца на 10-11-годишна възраст", заявиха учени от университета Джонс Хопкинс, извършили изследването в партньорство със Световната здравна организация, допълва БТА.

Изследването е обхванало 450 деца, които не са навлезли в тийнейджърска възраст и били придружени от един от родителите си или от настойник. Извършено е в Боливия, Белгия, Буркина Фасо, Китай, ДР Конго, Еквадор, Египет, Индия, Кения, Малави, Нигерия, Шотландия, РЮА, САЩ и Виетнам.

Отбелязва се, че стереотипи, свързани с известна женска пасивност, могат да окуражат насилието. Те са свързани с риска момичета да напуснат преждевременно училище, да бъдат подложени на физическо или сексуално насилие, да се омъжат или да родят преждевременно, да бъдат заразени с ХИВ или други болести, пренасяни по полов път. Момчетата пък са окуражавани от тези стереотипи да прекарват повече време без надзор извън дома. Стереотипите ги карат да се чувстват силни и независими, а това може да ги подтикне към насилие и употреба на наркотици.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
22043 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини