Иракските власти държат 1400 чужди жени и деца, свързани с бойци на ИД

  • 21 септември 2017 07:47

  • 2299
  • 1
Иракските власти държат 1400 чужди жени и деца, свързани с бойци на ИД
© Getty Images

Иракските власти държат над 1400 чужденки и техните деца, които неотдавна са се предали заедно с бойци на терористичната организация "Ислямска държава", съобщи днес правозащитната организация "Хюман райтс уоч", предаде ДПА.

Жените и децата от различни националности са били задържани през втората половина на август близо до бежански лагер в град Хамам ал Алил, южно от Мосул. На 17 септември те са били прехвърлени в център за задържане в Тал Хаиф, северно от Мосул. Сред чужденките и децата има граждани на Афганистан, Азербайджан, Китай, Чечения, Иран, Русия, Сирия, Таджикистан, Тринидад и Тобаго и Турция.

"Хюман райтс уоч" изрази безпокойство от съдбата на стотиците задържани деца. Представители на организацията казаха, че нито една страна не иска да прибере обратно жените и децата и че децата по-специално са изложени на риск в условията на задържане. Неназован представител на иракското военно разузнаване каза, че жените и децата се намират в център за задържане от съображения за тяхната собствена сигурност. "Хюман райтс уоч" обаче припомни, че според иракските закони няма юридическа основа за задържане на хора в Ирак само защото са съпруги или роднини на членове на "Ислямска държава".

През юли подкрепяните от САЩ иракски сили си върнаха контрола върху град Мосул след деветмесечна офанзива и това беше голямо поражение за "Ислямска държава".

Последвайте канала на

БТА
2299 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.09.22 | 00:07

1
Ибане до припадък, да видят какво им е да изнасилените от костовистите в ИГИЛ.

Добави коментар

Водещи новини