Напрежението в Каталуния се повишава

  • 21 септември 2017 07:08

  • 8238
  • 5
Напрежението в Каталуния се повишава
© gettyimages

Хиляди хора, подкрепящи спорния референдум за отцепването на Каталуния от Испания, излязоха вчера на протест по улиците на Барселона на фона на засилващите се правителствени репресии срещу вота за независимост, съобщи АП.

Испанските правоохранителни органи арестуваха вчера дузина представители на каталунските власти и иззеха 10 милиона бюлетини, отпечатани за планирания на 1 октомври вот. Това са първите арести на каталунски официални лица, откакто през 2011 г. започна кампанията за организиране на гласуване за независимост. Регионалните власти казаха, че няма да изпълнят заповедта на Конституционния съд да преустановят организацията на допитването на 1 октомври, докато съдиите правят оценка дали то не противоречи на конституцията.

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой призова в телевизионно обръщение ръководителите на регионалното правителство "да се откажат веднъж завинаги от тази ескалация на радикализъм и неподчинение", предаде БТА, цитирайки АФП. "Още има време да се избегнат по-лоши неща", каза Рахой, след като 14 представители на регионалното каталунско правителство бяха арестувани и това доведе до улични демонстрации срещу испанското правителство и полиция. "Те знаят, че този референдум не може да се осъществи. Той никога не е бил законен, нито легитимен, а сега повече от всякога е просто една химера", допълни той.

Докато той говореше, хиляди протестираха в центъра на Барселона срещу арестите на хора от регионалното правителство. "Окупационните сили вън!", скандираха някои протестиращи. "Ще гласуваме, за да сме свободни", се четеше на някои плакати. Имаше сцени на напрежение и сблъсъци между силите на реда и демонстранти, съобщи журналист от АФП от мястото на събитието. Говорител на испанското министерство на вътрешните работи потвърди, че са извършени 14 ареста, главно на високопоставени кадри на правителството на Каталуния. Испанското вътрешно министерство не каза кои са арестуваните, но каталунското регионално правителство потвърди, че сред тях са Жозеп Мария Жове, генерален секретар по икономическите въпроси и Луис Салвадо, секретар по данъчните въпроси.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон заклейми действията на полицията като "незаконни" и обвини националното правителство в "тоталитарно" поведение. Силите на реда извършиха десетки обиски, някои от които продължиха и вечерта. Гражданската гвардия конфискува вчера над 10 милиона бюлетини. При обиск в склад в малко градче край Барселона са били иззети също така документи, предназначени за изборните секции и служителите в тях. Каталунският клон на испанския Върховен съд каза вчера, че около 20 души са разследвани за неподчинение и злоупотреба с власт, свързани с референдума. След съдебна заповед полицията претърси 42 места, включително шест офиса на регионалните власти, частните офиси и домове на длъжностни лица и три компании в Барселона.

Министърът на финансите замрази сметките на каталунската изпълнителна власт и реши да се заеме пряко с управлението на финансите на Каталуния, с което драстично ограничи финансовата автономия на областта. Футболният клуб "Барселона" също не остана безучастен и се намеси в дебата с изявление, че "осъжда всяко действие, което може да попречи на хората да упражняват (демократичните си) права".

Каталуния разполага с широки правомощия за самоуправление, но ключови сектори като инфраструктурата и данъците са в ръцете на централните власти. Огромна част от нейното 7,5-милионно население подкрепя произвеждането на референдум, като приблизително половината от него иска независимост, а другата половина предпочита Каталуния да остане част от Испания, отбеляза АП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8238 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.09.24 | 22:57

5
чудесно, тъкмо ще съберат по-лесно хилядата сепаратисти и ще ги пратят при английските им спонсори

2017.09.24 | 22:57

4
АНГЛИЯ ВЪН ОТ ЕС, ШОТЛАНДИЯ В ЕС

2017.09.24 | 22:56

3
и Гибралтар иска да се върне в Испания

2017.09.24 | 22:56

1
Каталуня не иска седесарският бардак ЕС, стига седерастия, да извадим България от бърлогата на разврата.
аз

2017.09.24 | 22:56

2
Пълни глупости! Напротив! Каталунските власти настояват, че дори след отделяне от Испания, пак си остават в ЕС без да минават през процедура за договаряне!

Добави коментар

Водещи новини