В този супермаркет плащате само с вените на ръцете си

  • 20 септември 2017 15:14

  • 3635
  • 2
В този супермаркет плащате само с вените на ръцете си
© Pixabay

Британски супермаркет стана първия в света, който позволява на клиентите да плащат за хранителните стоки, като използват вените от пръстовите си отпечатъци, съобщава Daily Telegraph.

Клиентите в магазина на Costcutter в университета Брунел в Лондон вече могат да плащат, използвайки вената си, за да се идентифицират.

Компанията, създала технологията - Sthaler, съобщи, че води сериозни преговори с други големи британски супермаркети а възприемат високотехнологичните скенери за вени на пръста на пунктовете за плащане в хиляди магазини.

Технологията работи, като използва инфрачервена светлина, за да сканира вените на пръстите на хората и след това свързва тази уникална биометрична карта към банковите им карти.

След това банковите детайли на клиентите се съхраняват от компанията за разплащания Worldpay по същия начин, по който можете да съхранявате данни за картата си при онлайн пазаруване. Така клиентите могат да влязат в супермаркета само със собствените си ръце и да ги използват, за да правят плащания само за три секунди.

Предишни изследвания установиха, че разпознаването на пръстови отпечатъци, използвано широко при мобилните телефони, е уязвимо на хакерски атаки и може да бъде копирано дори от петната от пръста, останали по екрана на телефона.

Но Sthaler твърди, че технологията за разпознаване на вени е най-сигурният биометричен метод за идентификация, тъй като не може да бъде откраднат или копиран. Десетки студенти вече използвали системата и се очаква още 3000 от общо 13 000 да се включат в програмата до ноември.

Разплащанията с пръстови отпечатъци вече се използват широко в Полша, Турция и Япония. Скенерите за вени се използват и като начин за достъп до силно охранявани британски полицейски сгради.

Прочети повече тук:

Последвайте канала на

Novini.bg
3635 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хайде бе

2017.10.06 | 10:50

2
Пепи Москов да не е собственик на магазина?

2017.09.21 | 10:32

1
Матрицата!

Добави коментар

Водещи новини