Емил Христов: В доклада за изтребителите има доста смущаващи факти

  • 19 септември 2017 18:39

  • 7237
  • 16
Емил Христов: В доклада за изтребителите има доста смущаващи факти
©

Докладът за изтребителите е готов. Има доста смущаващи факти дори и за представителите на опозицията, които бяха установени. На прав път сме. Това заяви депутатът от ГЕРБ Емил Христов, който е председател на комисията за купуване на нов тип изтребители, в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Не е вярно, че отхвърляме свършеното досега по въпроса през първия период на проучване на проекта. Комисията ни не установи имало ли е натиск или умисъл, ние трябваше да установим само фактите. Умишлено или не, промяната на документите е довело до отстраняването на един от участниците в търга", допълни Христов.

„Разследването на комисията бе разделено на три периода. Интегрирания екип на министър Аню Ангелов е свършил перфектно работата си в първия етап. Вторият период е по времето на министър Ангел Найденов. Той се характеризира със застой. Има едно хубаво нещо направено - добрата организационна заповед. Той поставя реалистични срокове и нещата на мястото им, поставя задачата. След това нещата се обръщат - променя се методиката на управление. Това се случва при военният министър Шаламанов. Създава се нов борд, въвежда се друг модел на управление. Заповедите в този период не са синхронизирани. Смущава ни, че пътните карти са утвърждавани в началото от министъра на отбраната, а после това трябва да направи Народното събрание. На него е поставена задачата да актуализира методиката, без то да знае как".

„Заповедите, които са издавани създават един вакум. Това е т.нар. Правилник П-7, който е познат в армията. Този процес стартира с него, но не може да завърши с него и това създава проблем. Бордът е ръководел поръчката, а ген. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е имал думата за избора като най-голям експерт. Документите и предложенията се изработват на едно място, но се утвърждават на друго - Министерство на отбраната. Смущава ни и това, че пътните карти до този момент са утвърждавани от министъра на отбраната, а това е възложено на НС. Само че НС не знае какво ще се случи с разходът“.

По въпроса с отстраняването от конкурса на изтребителите Ф-16, Христов заяви: „Има основополагащи критерии, при които дори да не отговориш, не те дисквалифицират. Не е наша работа да търсим умисъл, а да констатираме факти. Ние открихме писмо от американска страна, в което се съгласяват на разсрочено плащане, както и на колко лота да бъдат направени доставките. На това писмо не е било отговорено и участникът се дисквалифицира“.

„Изводите, които правим в комисията са, че промяната на документите е довела до дисквалифицирането на един от участниците. Проучили сме огромен обем от документи, открихме една много интересна оферта, в която ни се предлагат новопроизведени самолети, оценено високо от командира на ВВС. Тя обаче остава без разглеждане“, подчерта председателят на комисията, стана известна като „Грипен“.

„Най-важното за нас бе да дадем някакви предложения и изводи. Ние го правим. Оценяваме високо трудът на всички специалисти, работили по проекта. Не е необходимо да се започва отначало, но ако Министерство на отбраната реши, може да го направи. Този процес ще върви по-бързо. Смятаме, че това което е било поставено като условие за всички 9 страни в началото на процеса, трябва да се запази. Напрежението между президента и премиера, че лобистите са надделели. В комисията, в която работя няма лобисти“, увери той.

„Всеки един извод или заключение цитираме заповеди и документи. Призовавам, ако президентът не може да посочи такива хора, поне да ни се извини“, каза Емил Христов.

„Изборът на самолетите е стратегически. Тук няма политика, а геополитика. Това е въпрос на избор на България. Избираме къде ни е мястото. Ние държим всички от участниците да са равнопоставени, да не се спира процесът, изборът да не е за сметка на останалите въоръжени сили“, призова Христов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7237 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2017.09.21 | 16:47

16
Натискат за пикливите "Грипени" защото са получили рушвет от шведите. Моите уажения към СААБ, яки коли, но щом е за самолети - само Русия.
Ввв

2017.09.21 | 16:47

15
Каква Русия те гони бе,самолети от там ли ще купиш,най-добре е европейски самолет,не старите краварски самолети

2017.09.21 | 16:46

14
Тоя пич на снимката не можа да я свърши никаква. Стъпи в бетона с репликата "избора на самолет не е политика, а геополитика". Абе тия нямат ли по подходящи хора да изпълняват поставените задачи.

2017.09.20 | 18:59

2
има предвид комисионите който ще получат от САЩ нищо повече

2017.09.21 | 16:46

13
Целта е една и тя е едни 40 годишни F-16A/B Block 15(Португалия ги използва за учебни както и националната гвардия на САЩ преди това) който САЩ ни ги продават на цената на нов.
Българин

2017.09.21 | 16:46

12
Като се замислим,за какво са ни бойни самолети!Има смущаващи фактори,ама кажете ги на народеца,ограмотете ни малко!Време е ,май,да емигрирам някъде!
Видял

2017.09.21 | 16:46

11
Като ще е Грипен поне да е новия.Грипен Е , а не стария.Този е с нов радар и израелски шлем за навигация.Има и по - дълъг ресурс и по - голям обхват на полета.
Видял

2017.09.21 | 16:46

10
Като ще е Грипен поне да е новия.Грипен Е , а не стария.Този е с нов радар и израелски шлем за навигация.Има и по - дълъг ресурс и по - голям обхват на полета.

2017.09.20 | 22:58

9
неква ГЕРБо гей щуротия ще да е
Иванов

2017.09.20 | 22:57

8
Герб на Гербера око не вади.
НА БОРБА С ЧУМАТА

2017.09.20 | 19:00

7
ДЪЛГО ЛИ ЩЕ ЧАКАМЕ И ДО КОГА ДА СТАНЕМ НОРМАЛНИ ГОСПОДА НЕРАБОТЕЩИ МОЗЪЦИ

Добави коментар

Водещи новини