Лидерите на Франция, Израел и САЩ разговаряха за Иран

  • 19 септември 2017 07:21

  • 1576
  • 1
Лидерите на Франция, Израел и САЩ разговаряха за Иран
© Getty Images

На срещата между лидерите на САЩ, Франция и Израел беше отделено сериозно внимание на зловредната дейност на Иран в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес, цитирайки американското правителство.

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е споделил притесненията си относно Иран с френския си колега Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи Брайън Хук, служител на Държавният департамент. Той добави, че те са обсъдили възможностите за съвместна работа, свързана с иранската ракетна и ядрена програма и дестабилизиращите действия на Техеран. Лидерите са обсъдили и необходимостта да се попречи на Иран да се установи в Сирия.

Срещата се състоя в кулоарите на срещата на Общото събрание на ООН.

Франция отново е отправила призив за запазване на ядреното споразумение с Иран, а Тръмп го е определил като "дефектно", предаде Ройтерс. Президентът на САЩ трябва да реши до 15 октомври дали да потвърди, че Техеран изпълнява своята част от споразумението. Ако не го направи, споразумението може да се разпадне и евентуално да предизвика надпревара във въоръжаването в региона.

Споразумението за иранската ядрена програма работи и Техеран изпълнява задълженията си по него, заяви пред медиите в Ню Йорк върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от ТАСС. "Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) седем пъти потвърди, че Иран изпълнява задълженията си", подчерта ръководителката на европейската дипломация. Тя посочи, че споразумението не е сключено само с една страна и заяви, че то "принадлежи на международната общност".

Могерини добави, че нейната задача и задачата на ЕС е да се погрижи, че всички участници в споразумението изпълняват изцяло неговите условия.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и иранският президент Хасан Рохани обсъдиха изпълнението на споразумението и направиха изявление в подкрепа на спазването му.

Вчера Рохани заяви в интервю за телевизия Си Ен Ен, че САЩ ще навредят на възможността за преговори със Северна Корея, ако напуснат ядрената сделка. "Защо тогава Северна Корея да губи време и да води диалог със САЩ, ако след дълги години на преговори и евентуално сключване на споразумение, следващата администрация може да се откаже от него?", попита иранският президент, цитиран от ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
1576 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
много скоро

2017.09.24 | 21:17

1
чифутите ще отговарят за престъпленията си срещу мирните жители на планетата.

Добави коментар

Водещи новини