САЩ изпращат над 3000 военни в Афганистан, заяви министърът на отбраната

  • 19 септември 2017 07:03

  • 901
  • 2
САЩ изпращат над 3000 военни в Афганистан, заяви министърът на отбраната
© Getty Images

САЩ ще изпратят над 3000 военни в Афганистан, повечето от които вече са заминали или са уведомени за разполагането си, съобщи американският министър на отбраната Джим Матис, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Министърът уточни пред медиите, че не е подписал всички заповеди, защото все още се решава въпросът за разполагането на някои малки поделения.

Освен това Матис обсъди днес с южнокорейския министър на националната отбрана Сон Йон-му възможността САЩ да върнат тактически ядрени оръжия на Корейския полуостров, предаде ТАСС. Засега не е известно дали Вашингтон обмисля подобна стъпка.

Министър Сон е заявявал, че САЩ трябва да обмислят връщането на тактически ядрени оръжия на южнокорейска територия с цел защита от КНДР. Цитирани от ТАСС експерти смятат, че подобна стъпка може да увеличи значително риска от случаен конфликт в региона.

Матис заяви в отговор на въпрос на медиите, че САЩ разполагат с военни опции за справяне с кризата в Северна Корея, които няма да изложат Сеул на сериозен риск, отбелязва Ройтерс. Американският министър на отбраната обаче отказа да съобщи подробности.

Въпреки разгорещените изявления от САЩ и Северна Корея, няма придвижване на военни части, което да сочи, че предстои военен конфликт, отбелязва Ройтерс. Освен това Матис заяви пред медиите, че според него дипломацията и санкциите оказват успешен натиск върху Пхенян.

Последвайте канала на

БТА
901 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2017.09.21 | 21:48

2
Колко ли, ще се завърнат.

2017.09.21 | 18:25

1
Те ги изпратиха преди дни, и са 4000 май!

Добави коментар

Водещи новини