Учени и родители скочиха срещу "Декамерон" в учебника за 8-и клас

  • 18 септември 2017 20:54

  • 14740
  • 0
Учени и родители скочиха срещу "Декамерон" в учебника за 8-и клас
©

Учени и родители започнаха протестна подписка срещу изучаването на „Декамерон” в VIII клас.

Според тях произведението на Джовани Бокачо ще има деморализиращ ефект върху подрастващите.

Досега „Декамерон” се изучаваше в X клас. Новите учебни планове обаче върнаха Средновековието и Ренесанса 2 години назад. Според авторите на подписката това е напълно неуместно.

„Ученици в 8-ми клас, част от които нямат навършени 14 години не мислим, че са подходяща публика за изучаване на това произведение”, казва председателят на фондация "ТАНГРА ТанНакРа" Петко Колев пред Нова телевизия.

Причината е, че творбата съдържала пикантни сцени. Подбраната за изучаване творба в учебниците обаче е новелата за трите пръстена, където еротика липсва.

Нели Рашева, преподавател по литература с над две десетилетия стаж в класната стая, не споделя нито възмущението, нито тревогите от подписката.

Дори миналата година завела учениците си на театралната постановка "Декамерон". След нея потресени деца и скандализирани родители нямало.

„Тази книга е безспорен етап от развитието на европейската мисъл и защо трябва да се връщаме към 16-и век, когато е била забранена от църквата по време на контрареформацията”, коментира преподавателката.

Авторите на подписката обаче са категорични, че ще се борят докрай Декамерон да падне от програмата на осмокласниците. И дори са готови да идат на съд.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
14740 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини