Мистерията Крибул и скалното светилище "Скрибина" (снимки)

  • 18 септември 2017 16:00

  • 22613
  • 4
Мистерията Крибул и скалното светилище "Скрибина" (снимки)
© Novini.bg

Има място в България, където лекуват болните тела и изстрадалите души. На някои може да им се стори зловещо, на други загадъчно, на трети - мистериозно. Крибул се намира между Гоце Делчев и Сатовча, съвсем близо до гръцката граница.

При археологически проучвания край Крибул са открити средновековен некропол и късно средновековна църква. Крибул е известно и с това, че е единственото село в Чеча, в което има открити следи от развитие на средновековна черна металургия.

Днес в селото живеят помаци. Всички те са дружелюбни и поздравяват учтиво всеки новодошъл. А хората идват тук, за да търсят изцеление, да измолят рожба или за повече надежда. В него има три жени, които са нещо като жрици и водят организирани групи с туристи в древното светилище „Скрибина“ или Провирачката (б.а. - Дупката). Там те изпълняват древни тайнствени ритуали.

Срещаме се с една от тези жени - Найле Чаушева. Тя е мила и усмихната. Води ни на тайнственото място. До там обаче пътят е стръмен и можем да се качим със специална високо проходима техника. След около 40 минути по черния и каменист горски път слизаме и тръгваме по една малка пътека около която дърветата са облечени в дрехи. Те са оставени от хора, които са търсели изцеление с надеждата, че чрез дрехата остават и болестта си.

Минавайки покрай дърветата ни предупреждават да не ги пипаме, за да не ни сполети лош късмет.

Самото светилище се намира на около 4 километра северозападно от село Крибул. То е и привлекателна дестинация за много туристи. Според учените скалната арка съществува от 4 век преди Христа и е открито от траките. Разказват ни, че тук в древността в курбан е било пренесено малко момче.

Пред светилището има дървена стълба, през която болният се изкачва до главния отвор, промушва се през него и след това минава през малкия. Целият ритуал се повтаря три пъти, а след това на специална площадка се хвърля монета за здраве. Болният сваля старата дреха от гърба си и с дясната ръка я връзва на дърво. На него не трябва да има други предмети, оставени от предишни посетители. Хората, които идват тук носят дрехи, които се оставят там.

Вечерта преди да тръгнат те трябва да сложат малко брашно, малко сол и малко захар в една торбичка. Трябва да си мерят ръста с червен конец. Тази стара дреха се оставя на „Скрибина“. Важно е да се знае, че вярата е най-силното лекарство, казва ни баба Найле. Преди да преминат през самото светилище конецът се връзва на специално дърво до скалната арка. Хората се промушват през двата отвора по три пъти. Поставят се и стотинки в края на ритуала. Дрехата се връзва за дърво, на което няма други закачени неща от предишни посетители. Това се прави за здраве.

Според местните, арката лекува всякакви болести. Идвали са и хора с репродуктивни проблеми, хора, които не могат да говорят и такива с психически проблеми. Всички те са усетили подобрение. Според някои, това се дължи на изключително силната енергия в областта на главния отвор на светилището.

Оставените монети и предмети не се пипат, защото се смята, че така се взема болестта на този, който ги е оставил.

Тук се леят и куршуми за здраве. Необходимо е само да носите олово, а след ритуала да си предвидите малка сума пари, които се оставят за здраве. Много хора, намерили облекчение след това се връщат отново.

В селото живее и мъж на име Басри, който прави изключително вкусен кашкавал, сирене и кисело мляко. Използваните суровини са екологично чисти и хранителни. Всеки, който си е купил от тези продукти се връща за още.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
22613 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
съдействие

2018.03.25 | 12:10

4
Аз съм от районо, мога да съдействам 090063009 509
съдействие

2018.03.25 | 12:08

3
Аз съм от районо, мога да съдействам 09006309 509
Ко? Не!

2017.09.19 | 19:00

2
Стига сте пълнили главите на отчаяните хора с простотии! Всички тези хора същевременно ходят на 1000 доктора, но минали през дупка в един камък и оздравели от това??? Стига глупости. Стига врачки, гадатели, магове, естрасенси, баячки, вълшебната катерица Беатрикс и потергайста

2017.09.19 | 10:35

1
Дявола се весели, от вашите глупости!

Добави коментар

Водещи новини